Teksti: Anu Kylvén Kuva: Shutterstock 17.1 2020

Milloin flunssa on influenssaa?

Mikä on flunssan ja influenssan ero? Miksi perusterveen aikuisenkin on syytä ottaa rokote? Kysyimme 5 tärkeää kysymystä influenssasta. Apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen HUSista vastasi.

1. Mikä on influenssa?

Influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Epidemioita esiintyy aina joulu- ja toukokuun välisenä aikana. Pahimpina vuosina lähes miljoona suomalaista sairastuu.

2. Kenellä influenssan riski on suurin?

Sairastumisen vakavuuteen vaikuttavat lukuisat tekijät: virustyypin lisäksi tartunnan saaneen ihmisen ikä, taustasairaudet ja mahdollinen vastustuskykyä heikentävä lääkitys. Yleensä ikääntyneet, imeväiset, raskaana olevat ja perussairaat ovat alttiimpia kuin muut.

3. Kuinka pitkään influenssarokotteen teho kestää?

Rokotteen teho ei kanna seuraavalle influenssakaudelle, sillä vasta-ainetasot alkavat hiipua puolen vuoden jälkeen. Influenssavirukset muuntuvat vuosittain, joten rokote pitää päivittää vuosittain.

4. Mitä muita hyötyjä rokotteen ottamisesta on?

Tuoreen tutkimuksen mukaan vuosittainen rokote antaa sydämen vajaatoimintaa poteville lisää elinvuosia. Uudet alustavat tulokset kertovat, että toistorokotus voi vähentää dementiaan sairastumisen riskiä niillä, joilla on sydämen vajaatoimintaa tai kroonista munuaisten vajaatoimintaa.

5. Tarvitseeko perusterve nelikymppinen rokotetta?

Perustervekin voi sairastua vakavaan influenssaan, ja moni perusterve on jonkun riskiryhmään kuuluvan lähipiirissä. Koska perusterve työikäinen saa paremman rokotusvasteen, rokotteen ottamalla hän suojaa epäsuorasti riskiryhmään kuuluvaa omaistaan eikä tartuta.

Asiantuntijana dosentti, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen HUS Tulehduskeskus, Epidemiologinen yksikkö

Lähde: thl.fi 

Suosituimmat