Milloin pitää mennä terveystarkastukseen?

Teksti: Susanna Viljanen Kuva: Shutterstock 30.11.2023

Milloin viimeksi kävit mittauttamassa verenpaineen, veren rasva-arvot ja sokerit? Tiedätkö, mitä kropallesi kuuluu?

Kun kutsu käy terveystarkastukseen, sinne on syytä lähteä. Muutaman vuoden välein kannattaa täyttää myös sähköinen terveystarkastus Omaolo-palvelussa ja käydä verikokeissa. 40 vuotta täyttäneen on hyvä tsekkauttaa paineet ja arvot viiden vuoden välein. 60 plus -ikäiselle sopiva tarkastusväli on kolme vuotta.

Palkkatyössä olevalla on käytössään työterveyspalvelut, mutta työelämän ulkopuolella olevan aikuisen pitää yleensä nähdä vähän enemmän vaivaa lääkäriin päästäkseen.

Itsestään huolehtiminen ei koskaan ole hukkaan heitettyä aikaa. Muutaman vuoden välein tehtävä yleiskatsaus omaan vointiin voi säästää monelta isommalta murheelta.

On realismia tunnustaa, että mitä enemmän ikää mittariin kertyy, sitä todennäköisemmin ilmaantuu hoitoa vaativia vaivoja. Terveystarkastuksessa sairaudet voidaan löytää jo ennen kuin ne aiheuttavat oireita. Hoito päästään aloittamaan ajoissa, ja oireet pysyvätkin poissa. Yksinkertaista, eikö vain?

Verenpaine ja kolesterolit kohdillaan?

Ylipaino, liikunnan puute, tupakointi ja alkoholin käyttö ovat terveysriskejä, jotka toki näkyvät peilistäkin. Sitä et kuitenkaan voi tietää, milloin riskit alkavat käydä toteen. Mitä enemmän on näitä kakkostyypin diabetekselle ja verenkiertoelimistön sairauksille altistavia tekijöitä, sitä useammin olisi hyvä tarkastaa paineet, sokerit ja kolesterolit.

Kohtaaminen terveydenhuollon ammattilaisen kanssa voi myös toimia sysäyksenä kohti elämäntapamuutosta. Heillä on uusin tieto vaikkapa tupakasta vieroittamisesta tai paikallisista äijien kuntoryhmistä.

Eturauhassyövän seulonta

Diabeteksen ja verenkiertoelimistön sairauksien ohella tarkastuksessa voi jäädä kiinni syöpä. Eturauhassyövän rutiininomaisesta seulonnasta PSA-tutkimuksella ei yleisesti ole osoitettu olevan suurtakaan hyötyä, mutta PSA:n mittaamista 1–4 vuoden välein suositellaan miehelle, jos lähisuvussa on ollut vähintään kaksi eturauhassyöpätausta tai lähisukulaisen eturauhassyöpä on todettu alle 55-vuotiaana.

Joissain kunnissa yli 60-vuotiaat voivat päästä perä- ja paksusuolen syövän seulontaan. Jos on riskitekijöitä, ulostenäyte kannattaa käydä tutkituttamassa parin vuoden välein oma-aloitteisesti.

Silmälääkärilläkin kannattaa käydä säännöllisesti, jos suvussa esiintyy glaukoomaa.

Pienikin muutos auttaa

Jos rutiininomaisessa terveystarkastuksessa löydetään jotain piilevää vikaa, se saattaa pysyä kurissa pelkällä elämäntapamuutoksella. Moni pelkää muutoksia turhaan. Tupakasta vieroitukseen on olemassa hyvä apukonsteja, ja terveellinen ruoka sekä itselle sopiva liikunta alkavat kyllä maittaa, kun pääsee pienin askelin alkuun. Eikä saunakaljoista sun muista herkuista yleensä tarvitse luopua kokonaan, kunhan vähän vähentää.

Lähde: terveyskirjasto.fi

Suosituimmat