Teksti: Essi Kähkönen Kuva: Shutterstock 4.1.2021
Kutisevia näppylöitä ja rakkuloita – voiko kyse olla aurinkoihottumasta?
Kutinaa, punoitusta ja röpelöistä ihottumaa. Moni alkaa oireilla auringonvalosta kesän korvalla. Taustalla voi olla aurinkoihottuma.
1. Mistä aurinkoihottumassa on kyse?
Aurinkoihottuma johtuu auringon UV-säteilystä ja puhkeaa yleensä keväällä tai alkukesästä. Iholle ilmaantuu kutisevaa ja usein pieninäppyläistä, joskus jopa rakkuloivaa ihottumaa.
Aurinkoihottumaa tulee yleensä rintakehään ja käsivarsiin – harvemmin kasvoille.
2. Pysyykö aurinkoihottuma koko kesän?
Ei yleensä. Useimmilla iho tottuu lisääntyvään auringonvaloaltistukseen, ja ihottuma haipuu pois. Tai jos UV-säteilystä ärtynyt iho peitetään vaatteilla, ihottuma paranee itsestään viimeistään parissa viikossa.
3. Kuka oireilee UV-säteilystä?
Useimmat saavat aurinkoihottumaa 20–30 vuoden iässä, moni tosin alkaa oireilla jo lapsuudessa. Osalle ilmaantuu kesän ensimmäisen aurinkoisen päivän seurauksena lievää ja ohimenevää ihottumaa, mutta osaa oireet kiusaavat läpi koko valoisan vuodenajan. Lievä valoihottuma on hyvin yleinen vaiva. Useimpien iho myös tottuu nopeasti auringon UV-säteilyyn jo alkukesästä, ja oireilu loppuu.
4. Mistä aurinkoihottuma johtuu?
Tarkka syntysyy on yhä arvoitus. Todennäköisimmin taustalla on niin sanottu viivästynyt yliherkkyysreaktio: jokin UV-säteilyn vaikutuksesta iholla syntyvä yhdiste näyttäisi aiheuttavan oireet allergioiden tapaan. Maissa, joissa aurinkoa on tasaisesti tarjolla ympäri vuoden, aurinkoihottumaa esiintyy harvoin.
5. Miten hoidan lievähköä aurinkoihottumaa?
Pieneen kutinaan ja punoitukseen saa apteekista hydrokortisonivoidetta ilman reseptiä. Kutinaa voi helpottaa suun kautta otettavilla antihistamiinitableteilla. Jos oleskelee auringossa, oireileva iho kannattaa suojata vaatteilla. Käytä korkeakertoimista aurinkosuojavoidetta ja vältä keskipäivän aurinkoa.
6. Auttaako ihon siedättäminen auringolle?
Kyllä, mutta tee se maltilla. Paljasta ihoasi auringon UV-säteilylle vähitellen: pidä käsivarsia, kaulan ja rintakehän aluetta, niska-hartiaseutua sekä sääriä ja reisiä valolle altistuneena ensin vain pari minuuttia. Pidennä altistusaikaa asteittain.
Beetakaroteeni voi auttaa aurinkoihottuman ehkäisyssä. Se on A-vitamiinin esiaste, ja valmisteita saa apteekista.
7. Voiko aurinkoihottuma aiheuttaa ihosyöpää?
Ei. Aurinkoihottumalle altis ei ole sen suuremmassa vaarassa saada ihosyöpää kuin muutkaan. Kaikkien täytyy kuitenkin muistaa suojautua riittävästi auringolta.
8. Mitä teen, jos oireet eivät kesän kuluessa hellitä?
Jos aurinkoihottuma oireilee voimakkaasti kutisten ja punoittaen, oireet jatkuvat pitkälle kesään tai jos valolle altistuminen tuntuu vain pahentavan oireita, on syytä mennä lääkäriin. Vaikeaa aurinkoihottumaa lääkäri hoitaa vahvemmilla, reseptipohjaisilla kortisonivoiteilla. Lääkäri voi myös määrätä valohoitoa, joka siedättää ihoa auringonvalolle.
Asiantuntijana Ihotautien erikoislääkäri Liisa-Lotta Kiiski Ihosairaalasta Helsingistä