Mistä suonikohjut johtuvat?

Teksti: Sanna-Kaisa Hongisto Kuva: Shutterstock 25.5.2023

Suonikohjuja muodostuu, kun jalan pintalaskimossa kaikki ei toimi ihan kuten pitäisi. Tukisukat auttavat turvotukseen ja kipuun, mutta jos tauti haittaa elämää pahemmin, lämpökatetrihoidosta voi olla apua.

1. Mikä on suonikohju?

Suonikohju on jalan pintalaskimon laajentuma, jonka aiheuttaa laskimon vajaatoiminta. Usein laajentuma on koholla tai mutkainen, mutta suonikohju voi myös olla kokonaan tai osin piilossa ihonalaisessa rasvakudoksessa.

2. Miten suonikohjut oireilevat?

Yleisiä oireita ovat kipu, turvotus ja ihomuutokset, joista tyypillisin on ihon värin muuttuminen ruskehtavaksi. Vakavimpiin oireisiin kuuluu säärihaava.

Kipu ei yleensä ole voimakasta, vaan pikemminkin epämiellyttävää paineen tunnetta, joka pahenee päivän kuluessa.

3. Tuleeko suonikohjuja kaikille?

Suonikohjut ovat naisilla vähän yleisempiä kuin miehillä. Tyypillisesti niitä tulee jossain vaiheessa 30 ikävuoden jälkeen, mutta ei kaikille. Niitä ilmaantuu enemmän vanhemmalla iällä, koska laskimoiden vajaatoiminnan kehittyminen vie aikaa.

4. Mikä aiheuttaa suonikohjun?

Suonikohjuja muodostuu, kun jalan pintalaskimossa monta peräkkäistä läppää menee rikki. Laskimossa on läppiä noin alle 10 sentin välein. Kun useampi läppä toimii huonosti, seuraaviin kohdistuu aina suurempi paine, joka venyttää laskimosuonta. Sitä, miksi läppiä rikkoutuu, ei tarkalleen tiedetä.

5. Voiko suonikohjuja ehkäistä ennalta?

Raskaus altistaa laskimoiden vajaatoiminnalle. Tutkimusten mukaan reisimittaisten tukisukkien käyttö loppuraskauden jalkaturvotusten hoidossa ehkäisee suonikohjujen muodostumista. Suonikohjutauti on vahvasti periytyvä, joten siihen voi vaikuttaa itse varsin vähän.

6. Auttavatko terveelliset elämäntavat?

Elintavat, kuten liikunnan lisääminen, eivät vaikuta suonikohjuihin. Pitkäkestoinen seisominen tai istuminen voi pahentaa suonikohjuja. Ylipainon välttämisestä on apua etenkin siihen, etteivät suonikohjut uusiudu hoidon jälkeen.

7. Milloin suonikohjuja pitää hoitaa?

Julkisessa terveydenhuollossa suonikohjut hoidetaan, jos tauti oireilee merkittävästi ja haittaa elämää. Jos suonikohjut eivät ole kipeät eikä jalassa ole värimuutoksia tai turvotusta, niitä ei tarvitse hoitaa mitenkään. Yksityisellä lääkäriasemalla voi toki hoidattaa lieviäkin suonikohjuja omalla kustannuksella. Nykyään käytetään yleisesti lämpökatetrihoitoa, jossa suoni lämpökäsitellään. Aiemmin yleisin hoito oli leikkaus, mutta nykyisin sitä suositaan vain erityistapauksissa, joita voi olla sairaanhoitopiirissä vain muutama vuodessa.

8. Onko tukisukista apua?

Oireita voi lievittää käyttämällä polveen asti ulottuvia tukisukkia. Ne auttavat turvotukseen ja kipuun, mutta eivät ehkäise taudin etenemistä.

Asiantuntijana verisuonikirurgian dosentti Matti Pokela

Suosituimmat