Teksti: Sanna-Kaisa Hongisto ja Anu Kylvén Kuva: Shutterstock 1.4.2021

Veritulppa vai revähdys jalassa?

Pohjekipu voi olla merkki revähdyksestä tai jopa vaarallisesta veritulpasta. Näin voit tunnistaa, kummasta on kyse.

Kipua pohkeessa? Kyse voi olla lihaksen revähdyksestä tai vähän vakavammasta: jopa veritulpasta.

Molemmissa on samoja oireita, kipua ja turvotusta, mutta revähdystä edeltää jokin havaittava tapahtuma tai vamma: kaatuminen liukkailla tai äkkinäinen spurtti pallopelissä.

Revähdykseen kehkeytyy yleensä nopeasti mustelma, ja etenkin pinnallisen revähdyksen kohta näkyy helposti – siinä voi tuntua jopa kuoppa. Jos revähdys on syvemmällä olevassa lihaksessa, verenpurkauma ei näy iholla asti.

Jos kipu helpottaa levossa parin päivän aikana, on todennäköisemmin kyse lihasrevähdyksestä. Syvälaskimotukoksen kipu ei täysin helpota levossakaan.

Jos tiedossa on revähdyksen aiheuttanut tilanne, syytä isompaan huoleen ei yleensä ole. Revähdys on muutaman päivän kipeä, mutta sen jälkeen kipu alkaa helpottaa. Lievä revähdys paranee parissa viikossa. Kylmähoito ja tulehduskipugeelit ovat ensisijainen apu vamman aiheuttamaan turvotukseen ja kipuun. Laskimotukokseen ne eivät auta.

Jos et muista satuttaneesi jalkaasi eikä pohjekipu helpota levossakaan, lähde lääkäriin nopeasti. Joskus veritulppaan liittyvä kipu menee ohi, mutta tukos etenee silti. Keuhkoihin etenevä veritulppa on hengenvaarallinen.

Veritulppa eli laskimotukos kehkeytyy helposti automatkalla, kun istutaan pitkään paikallaan. Kun veri liikkuu ja kiertää hitaasti, se saattaa alkaa hyytyä suonen sisälläkin.

Tukoksen kehittymisen voi yleensä estää jaloittelemalla. Kun pohjelihakset aktivoituvat, ne pumppaavat verta laskimoissa ylöspäin.

Veritulpan riskiä lisäävät korkea ikä ja ylipaino, raskaus, tupakointi sekä isot leikkaukset, joiden aikana ja jälkeen ihminen on pitkään paikoillaan. E-pillerien ja vaihdevuosien hormonikorvaushoidon aiheuttama riski liittyy hormonivalmisteen aloitusvaiheeseen.

Asiantuntijoina yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall lääkärikeskus Mehiläinen Ympyrätalosta ja liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri, LT Tarja Lyytinen Seppälääkäreistä Jyväskylästä

Suosituimmat