Vatsaan sattuu ja närästää
Teksti: Kaisa Pastila Kuvat: Shutterstock 30.11.2021
Ummetus, närästys ja kivistävä vatsa ovat kurjia mutta yleisiä vaivoja. Kerromme, miten vatsavaivoja voi hoitaa kotona, ja milloin on syytä mennä lääkäriin.
1. Äkkinäisen ummetuksen syy on hyvä selvittää
Jos yli viisikymppiselle tulee äkillinen ummetus, tilanne on syytä ottaa vakavasti. Myös veren näkyminen ulosteessa, tummat ulosteet, kuumeilu tai laihtuminen ovat hälytysmerkkejä, joiden vuoksi pitää hakeutua lääkäriin. Näin sanoo gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato Lääkärikeskus Aavasta.
Joskus ummetuksen taustalla voi olla esimerkiksi syöpäkasvain, neurologinen sairaus tai kilpirauhasen vajaatoiminta. Asiaa lähdetään selvittämään paksusuolen tähystyksellä.
Toistuvan, arkisen ummetuksen hoitoon auttaa useimmiten elintapojen pieni viilaaminen. Onko syömässäsi ruuassa riittävästi kuituja? Harrastatko säännöllisesti liikuntaa? Saatko öisin riittävästi laadukasta unta?
– Yö on keskeistä aikaa suolen hyvinvoinnin kannalta. Jos nukkuu huonosti, suoli ei pääse pumppaamaan tavaraa tehokkaasti eteenpäin eikä ummetus pääse tasaantumaan yön aikana Koskenpato sanoo.
2. Suolisto nauttii liikkeestä
Ummetuksen syy voi olla liian staattinen elämä. Istumatyön tekijän kannattaa ottaa tavaksi pienet kävelyt kesken työpäivän, jos vain mahdollista. Ne auttavat suolta tavaran liikuttamisessa.
Lisäksi kannattaa juoda riittävästi nestettä pitkin päivää. Joskus magnesiumvalmisteet auttavat. Apteekissa myydään myös suolen sisältöä lisääviä ja pehmentäviä lääkkeitä, esimerkiksi makrogolia tai laktuloosia. Niitä voi myös käyttää huoletta.
3. Jatkuva ripuli ei ole normaalia
Jatkuvan ripulin syy pitäisi aina selvittää, Jari Koskenpato sanoo. Taustalla voi olla esimerkiksi imeytymishäiriö, tulehdus tai kasvainmuutos. Lääkärissä asiaa lähdetään selvittämään verikokeiden ja ulostenäytteiden avulla. Voidaan tehdä myös paksusuolen tähystys.
4. Vatsa löysällä vain satunnaisesti?
Jos vatsa on löysällä vain stressaavissa tilanteissa ja muuten uloste on ihan normaalia, vaivasta ei tarvitse olla huolissaan. Silloin oire viittaa stressivatsaan tai ärtyvä suoli -tyyppiseen mutta harmittomampaan tilaan.
Jos stressivatsa on tuttu oire, ennen tärkeää tilaisuutta voi varuilta ottaa etukäteen ripulilääkettä. Se vaimentaa suolen supistelua.
– Ripulilääkettä voi turvallisesti käyttää muutaman kerran viikossa ja tarvittaessa pitkiäkin aikoja, Koskenpato sanoo.
Jännitysvatsaa voi yrittää hillitä myös huolehtimalla siitä, ettei lähde täydellä suolella tärkeään tilaisuuteen. Suoli voi sitä paremmin, mitä tyhjempi se on.
5. Hermosto ja suolisto toimivat kimpassa
Varsinaisen stressivatsan aiheuttaa autonomisen hermoston ylivireystila. Suolikin on niin sanottua sileää lihasta, jonka supistelua ei voi hallita. Koska stressi vaikuttaa ei-tahdonalaiseen hermostoon, se vaikuttaa myös suolen toimintaan. Kun ihmistä jännittää tai hän stressaantuu, suoli alkaa supistella ja alkaa tulla löysää ulostetta.
Stressivatsan tunnistaa siitä, että hyvin nukutun pitkän yön jälkeen vatsa ei heti vaivaa. Oireet voivat kyllä palata jo heti aamupalan jälkeen.
6. Närästyksen syy on usein refluksitauti
Silloin tällöin tulevaa närästystä voi hyvin hoitaa itsehoitovalmisteilla. Närästyksen syy on lähes aina refluksitauti. Silloin ruokatorven ja mahalaukun välissä oleva sulkijalihas ei ole riittävän tiivis vaan päästää mahan sisältöä ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästyksen. Falskaaminen voi johtua myös palleatyrästä, joka tulee usein lihomisen seurauksena.
– Jos tunnistaa itsellään närästystaipumuksen, paras neuvo on, että pitää huolta painostaan. Pienikin ylipaino lisää usein närästystä, Jari Koskenpato toteaa.
Kannattaa myös välttää ylensyömistä tai kumartelua heti ruokailun jälkeen. Ruokapöydästä ei kannata lähteä suoraan liikuntaharrastukseen.
Jos närästykseen liittyy muita vakavia oireita – nielemisvaikeutta, verioksentelua, tummia
ulosteita, laihtumista – tai jos polttava tunne rinnassa muuttuu päivittäiseksi, asiaa kannattaa mennä selvittämään lääkärin vastaanotolle. Taustalla voi olla esimerkiksi jokin kasvainsairaus. Mahalaukun tähystys näyttää, mikä ruokatorven limakalvon tila on.
Asiantuntijana gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato Lääkärikeskus Aavasta