Valkosormisuus on useimmiten vaaraton vaiva
Teksti: Anu Kylvén Kuva: Shutterstock 17.8.2022
Aikuisiässä ilmaantuva valkosormisuus voi johtua reumasairaudesta, mutta nuorena alkava vaiva on yleensä vaaraton.
Syksyn kylmänkosteina päivinä se yleensä tapahtuu. Sormiani pistelee, veri pakenee niistä ja pari kolme sormea muuttuu lähes valkoisiksi. Raja valkoisen ja normaalin värisen ihon välillä on selkeä.
Valkosormisuus on ollut minulle tuttua jo teini-ikäisestä. Nyt halusin kysyä lääkäriltä, mistä se oikein johtuu ja voiko sille tehdä jotain.
Sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri Johanna Huhtakangas kertoo, että valkosormisuuden virallisempi nimitys on Raynaud’n oire. Tulee kohtauksittaisia verenkierron häiriöitä, eli verisuonet supistuvat äkillisesti ja tavallista voimakkaammin.
Sormien lisäksi kohtauksia voi olla kehon ääreisosissa kuten varpaissa tai korvalehdessä. Itse asiassa varpaat ovat yhtä tyypillinen paikka kuin sormet: sukkien alta värinvaihdosta ei vain huomaa helposti.
Tärinä ja kylmä laukaisevat
Raynaud’n oireen primaarinen muoto on hyvänlaatuinen eikä liity mihinkään taustasairauteen.
– Se on tyypillisesti nuorten naisten vaiva, alkaa alle 20-vuotiaana ja vaimenee yleensä iän myötä. Primaarinen muoto kulkee usein suvuttain. Se ilmenee kylmäaltistuksen yhteydessä ja jännitystilanteissa, Huhtakangas kertoo.
Myös kylmä laukaisee adrenaliinin erityksen. Kylmäaltistus voi olla muutakin kuin hyinen ulkoilma: myös liian tehokas ilmastointi autossa, viileän ratin puristaminen tai ruokapakkauksen ottaminen pakastealtaasta saattaa vetää sormet valkoisiksi.
Primaarimuodon itsehoito numero yksi on tupakan sekä nikotiinituotteiden välttäminen ja hyvänä kakkosena lämmin kerrospukeutuminen. Kannattaa myös välttää käsiin kohdistuvaa tärinää.
Joskus reuman oire
Raynaud’n oireen sekundaarinen muoto ilmaantuu kolmi-nelikymppisenä. Jos valkosormisuuden lisäksi on nivelkipuja ja epämääräistä lämpöilyä, kyse voi olla sidekudosreumasairaudesta. Myös tärinätyö tai paleltuma voi aiheuttaa Raynaud’n oireen. Lääkkeistä esimerkiksi beetasalpaajat saattavat johtaa verisuonten supisteluun.
Sekundaarista Raynaud’n oireyhtymää epäiltäessä ihminen lähetetään varhaisvaiheessa erikoissairaanhoidon konsultaatioon. Siellä diagnosoidaan tilanne ja aletaan hoitaa oireen aiheuttavaa sairautta.
Asiantuntijana dosentti, sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri Johanna Huhtakangas