Kuva:Shutterstock 16.12.2020

Tarvitsenko minä D-vitamiinilisää?

D-vitamiini vaikuttaa ihmisen immuunipuolustukseen tehostamalla vastustuskykyä. Koronapandemia korostaa vitamiinin tarvetta: nyt jos koskaan D-vitamiinilisä on tarpeen kaikille yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille.

D-vitamiinin puutoksen ja koronaviruksen aiheuttaman vakavan keuhkoinfektion yhteydestä saadaan koko ajan lisää tutkimustietoa.

– Vaikean koronavirustaudin riski kasvaa yli 70-vuotiailla. Siksi suosittelemme koronavirusepidemian aikana D-vitamiinilisää jo 70-vuotiaille sekä erityisryhmille kansallista suositusta korkeampaa annosta, sanoo HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

D-vitamiinilisän kansallinen suositus normaalioloissa alle 75-vuotiaille on lokakuusta maaliskuuhun 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja yli 75-vuotiaille ympäri vuoden 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri eli HUS suosittelee nyt D-vitamiinilisää kaikille yli 70-vuotiaille. Ympärivuorokautisessa hoidossa asuvien aikuisten D-vitamiinilisä voi olla 20 mikrogrammaa vuorokaudessa, samoin aikuisten tummaihoisten, koska tumma iho kehittää tyypillisesti vähemmän D-vitamiinia kuin vaalea iho.

Ylipainoon liittyy suurempi D-vitamiinilisän tarve. Siksi kaikille edellä mainittuihin ryhmiin kuuluville, joiden painoindeksi on yli 30, suositellaan hieman isompaa eli 50 mikrogramman annosta vuorokaudessa.

D-vitamiinia syntyy iholla UV-valon vaikutuksesta. Suomessa on riittävästi auringonvaloa D-vitamiinin muodostumiseen maaliskuusta lokakuuhun. D-vitamiinia saa myös ravinnosta, esimerkiksi maidosta ja rasvaisesta kalasta.

Lähde: hus.fi

Suosituimmat