”Synnytyksen jälkeen keskivartalon tuki pitää löytää uudestaan”

Teksti: Kaisa Pastila Kuva: Shutterstock 18.1.2022

Keho käy raskauden ja synnytyksen aikana läpi niin valtavan myllerryksen, että vartalolle kannattaa antaa aikaa palautua, fysioterapeutti muistuttaa. Tuntuma Muuttuneeseen kehoon löytyy ajan kanssa.

Janna Rosenqvist muistaa, milloin hän ensimmäisen kerran huomasi, miltä keskivartalon tuen heikkous tuntuu.

– Synnytykseni meni hyvin, ja jälkitarkastuksessa olin saanut lääkäriltä luvan lähteä liikkeelle. Mutta kävellessä huomasin, että jokin oli eri lailla: vartalon perustuki oli hukassa – tai se oli toisenlainen, kuin mihin olin tottunut. Selkä väsyi kävellessä tavallista nopeammin.

Hän etsi aiheesta tietoa: mitä raskaudessa ja synnytyksessä oikein tapahtuu, ja miten se vaikuttaa kehon toimintaan? Aihepiiri kiinnosti nuorta äitiä niin paljon, että hän hakeutui erikoistumisopintoihin. Nyt hän työskentelee äitiysfysioterapeuttina ja lantionpohjan fysioterapeuttina.

Asiakkailleen hän kertoo, että lapsen saamisen aiheuttamiin muutoksiin kehossa voi valmistautua jo raskausaikana. Käynti äitiys- ja lantionpohjaan erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolla voi olla hyvä ratkaisu ennaltaehkäisevässä mielessä. Sieltä saa neuvoja muun muassa raskausajan liikuntaan ja helpotusta jomotuksiin ja kiputiloihin.

– Äidin hyvä kunto palvelee raskautta ja raskauden jälkeistä aikaa. On tärkeää, ettei odottaja esimerkiksi kiputilojen takia menetä toiminnallisuuttaan tai ettei hän esimerkiksi pelkojen takia luovu liikunnasta, vaan säilyttää liikkumiskykynsä läpi raskauden, Rosenqvist kertoo.

Toiminnallisuus riittää

Synnytyksen jälkeen moni kokee, ettei keskivartalon tuki löydy samalla tavalla kuin ennen raskautta. Silloinkin voi olla hyvä yhteys äitiyteen ja lantionpohjaan erikoistuneeseen fysioterapeuttiin

– Raskauden aikaiset muutokset vaikuttavat kehon toimintaan vielä synnytyksen jälkeen, ja äidin saattaa olla vaikea löytää yhteyttä syvään coreensa, Rosenqvist sanoo.

Vastaanotolla lähdetään usein liikkeelle syvien lihasten ja lantionpohjan herättelystä ja  opetellaan aktivoimaan lihaksistoa. Kun yhteys on löytynyt, voidaan aloittaa kehon vahvistaminen: treenata voimaa ja kestävyyttä syviin lihaksiin ja yhdistää syvä tuki myös monipuolisiin jumppaliikkeisiin, jolloin harjoittelu palvelee koko kehoa.

Rosenqvist pitää erityisen tärkeänä, että tuntumaa vartaloon haetaan ajan kanssa. Keho käy raskauden ja synnytyksen aikana läpi niin valtavan myllerryksen, että vartalolle kannattaa antaa aikaa, hän muistuttaa.

– Sanon aina asiakkailleni, että olkaa lempeitä itseänne ja kehoanne kohtaan ja kunnioittakaa myös kaikkea sitä, mitä kehonne on pystynyt luomaan.

Monesti puhutaan synnytyksestä palautumisesta, mutta Rosenqvist haluaa tuoda tähän uuden näkökulman: Mitä palautumisella tarkoitetaan? Mihin halutaan palautua?

Voisiko ajatellakin niin, että itselle riittäisi, vaikkei vartalo palautuisi aivan samanlaiseksi kuin ennen raskautta?

– Puhun paljon äideille siitä, että tärkeintä on saada keho toiminnalliseksi raskauden jälkeen. Se lisää omaa hyvinvointia.

Suosituimmat