Testi: Kaisa Pastila Kuva: Shutterstock 7.6.2021

Suoliston merkitys on isompi, kuin ehkä luulitkaan

Jos haaveilet kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, muista suoliston merkitys. Suoliston hyvä kunto on kaiken terveyden kivijalka. Näillä vinkeillä autat bakteeristoasi voimaan hyvin.

1. Ruoki suolistobakteerejasi

Suoliston merkitys koko kehon ja mielen hyvinvoinnille on suuri, ja suoliston hyvinvointi riippuu kehon bakteeriston kunnosta. Hyvistä bakteereistaan voi pitää parhaiten huolta niin, että tarjoaa niille päivittäin ruuaksi kasviskuituja eli syö joka päivä vähintään kolme kourallista marjoja ja hedelmiä ja saman määrän vihanneksia ja juureksia. Näin terveyttä edistävä bakteerikanta pysyy voimissaan ja pystyy estämään ei-toivottujen mikrobien toimintaa ja pitämään yllä immuniteettia.

Jos suoliston bakteerit eivät saa riittävästi kasviskuituja ravinnokseen, ne alkavat syödä suolen pintaa suojaavaa limakerrosta. Liman ohentuminen lisää tulehdusreaktion syntymisen eli dysbioosin todennäköisyyttä, kirjoittaa Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen tuoreessa kirjassaan Parantavat bakteerit (WSOY).

Dysbioosi vaikuttaa monien sairauksien taustalla. Sellaisia ovat muun muassa astma, sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, syövät, useat keskushermostosairaudet kuten Parkinsonin tauti sekä suolistosairaudet kuten Crohnin tauti. Tulehdustila voi edesauttaa myös lihavuuden ja allergioiden kehkeytymistä.

2. Maitohappobakteereja suolistolle

Maitohappobakteereilla voi parantaa suoliston bakteerikantaa, mutta niiden teho vaihtelee yksilöllisesti. Ero johtuu siitä, että jokaisella on omanlaisensa bakteeristo. Ei ole myöskään olemassa yhtä ainoaa oikeaa tervettä suoliston bakteeristoa, muistuttaa professori Huovinen. Jotta bakteereilla saadaan pitkäaikaisia vaikutuksia suoliston toimintaan, niitä pitää käyttää säännöllisesti ja riittäviä määriä.

3. Liiku luonnossa

Luonnossa oleskelu tukee bakteeriston hyvinvointia. Myös lemmikki voi toimia tärkeänä ympäristöstä saatavien bakteerien lähteenä.

Päiväkoti-ikäisillä tehdyssä suomalaisessa tutkimuksessa huomattiin, että lasten altistaminen monimuotoiselle metsäluonnolle päivähoidon yhteydessä oli hyödyllistä. Lasten bakteeriston koostumus muuttui monipuolisemmaksi, ja lasten immuniteetti vahvistui.

4. Pätkäpaasto voi auttaa suolistoa

Tutkimuksissa on huomattu, että suolisto kiittää, jos pitää illalla ja yöllä riittävän pitkän tauon syömisessä, mielellään jopa 14 tuntia. Jotkut pitävät pätkäpaastoa jopa 16 tuntia, joten paljon puhutaan 16/8-paastosta.

Reilulla ruokapaussilla voi olla myönteinen vaikutus suoliston bakteeristoon. Jos ajoittaa kaiken syömisensä esimerkiksi kello 8:n ja 18:n välille ja viettää loput 14 tuntia vuorokaudesta paastoten, on mahdollisuus vähentää elimistönsä matala-asteista tulehdusta, joka on monien sairauksien myötävaikuttava tekijä.

Tulehdustilan helpottumisen lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että vuorokausipaasto paransi ihmisen maha-suolikanavan sekä sydän- ja verisuonielimistön terveyttä. Paastoamisella oli vaikutusta myös uneen: paaston pitäneet ihmiset nukkuivat paremmin.

Kaikkien vuorokausirytmiin pidempi paasto ei toki sovi, mutta kokeeksi omia myöhäisillan syömisiään voi yrittää aikaistaa edes tunnin.

5. Pidä kiinni ruokakolmiosta

Ravintosuosituksiin verrattuna moni meistä syö liikaa punaista lihaa ja lihavalmisteita, kuten makkaraa. Se on huono juttu, koska liian innokas lihavalmisteiden syöjä ruokkii kehonsa haitallisia bakteereja. Yhtä lailla sokeria, esimerkiksi sokeroituja virvoitusjuomia, kannattaisi käyttää vähemmän. Myös sokeri ruokkii huonoa bakteerikantaa.

Jos ihminen on kasvissyöjä, hänellä on pienempi todennäköisyys saada dysbioosi eli suoliston epätasapainotila, kertovat monet tutkimukset. Kasvisruokavaliolla tiedetäänkin olevan infektioita vähentävä vaikutus ja myönteinen vaikutus suoliston bakteeristoon ja sen ulkopuolelta tuleviin taudinaiheuttajiin. Esimerkiksi taiwanilaisessa tutkimuksessa huomattiin, että virtsatientulehdus oli selvästi harvinaisempi kasvissyöjillä kuin muilla tutkituilla.

Viralliset ruokasuositukset ovat aina hyvä osviitta. Suoliston bakteeristo muuttuu vähitellen terveempään suuntaan, kun alkaa syödä kasvis- ja kuitupainotteisesti.

Ärtyvän suolen oireyhtymää sairastava Kati: ”Elämäni on kutistunut IBS:n takia”

Suosituimmat