Stressi näkyy hiuksista

Teksti: Susanna Viljanen Kuva: Shutterstock 25.5.2023

Kehon ja mielen hyvinvointi näkyy jopa hiuksissa. Hiukset reagoivat helposti esimerkiksi stressiin.

Olet ehkä joskus katsellut kampaa tai suihkun lattiakaivoa huolestuneena: ihan kuin tukkaa lähtisi tavallista enemmän. Aika moni ainakin on. 

Heti ei kannata hätääntyä, sillä hiuksen tavallinen elinikä on 2–6 vuotta, minkä jälkeen se irtoaa. Päivittäin päästä tipahtaa 50–100 haiventa. Tilapäinen hiustenlähtö voi johtua hyvin monenlaisista syistä.

– Koko keho on hiusten kasvualusta. Hiukset reagoivat helposti muutoksiin ravitsemuksessa, elämäntilanteessa, hormoneissa tai vaikkapa lääkityksessä, hiustutkija Anne Kaakinen Hius-Akatemiasta kertoo.

Perinnöllinen kaljuuntuminen näkyy naisilla vasta vaihdevuosien jälkeen

Yleinen lisääntyneen hiustenlähdön syy on stressi. Vaikea elämäntilanne huolineen ja murheineen, huonosti nukuttuine öineen ja epäsäännöllisine aterioineen näkyy kuontalossa.

– Stressi voi aiheuttaa elimistön ja päänahan tulehduksia sekä hiuksissa hyvinkin voimakasta katkeilua, joka näkyy 2–4 kuukauden viiveellä, hiustutkija Anne Kaakinen kertoo.

Stressi on hankala taustatekijä siksi, että sen aiheuttama hiustenlähtö voi olla myös yksi stressin syy. Syntyy ikävä kierre. Etenkin naisia hiusten harveneminen usein huolestuttaa, ja asiaa on vaikea olla vatvomatta.

Naisilla toinen tyypillinen syy hiustenlähtöön ovat hormonaaliset muutokset. Tavallinen syy nuoren naisen hiustenlähtöön on ehkäisypillerien käytön aloittaminen tai lopettaminen. Tilanne yleensä korjaantuu, kun elimistö tottuu muutokseen.

Raskauden aikana hiukset voivat usein hyvin, mutta synnytyksen jälkeen niitä saattaa lähteä isoina tuppoina. Tilanne yleensä rauhoittuu itsestään.

Hankalinta on vaihdevuosi-iässä alkava hiustenlähtö. Sen taustalla on usein perinnöllinen kaljuuntuminen. Se voi miehellä aktivoitua jo parikymppisenä, ja syy piilee testosteronitason muutoksissa. Naisia estrogeeni suojaa perinnölliseltä kaljuuntumiselta vaihdevuosi-ikään asti.

Miehen tukka pakenee ohimoilta tai päälaelta kokonaan, mutta naisella perinnöllinenkin kaljuuntuminen näkyy yleensä tasaisempana ohenemisena.

Korkea kolesteroli voi vauhdittaa hiustenlähtöä

Pelkästään iän karttuminen heikentää päänahan verenkiertoa, mutta mahdollinen kolesterolin kohoaminen ahtauttaa verisuonia entisestään, jolloin hiusjuuret saavat niukasti ravintoa.

Joskus hiustenlähdön taustalla voi olla huono ruokavalio, raju laihduttaminen, ravinteiden huono imeytyminen suolistossa tai huono ääreisverenkierto, joka ei kuljeta ravinteita hiusjuurille riittävän tehokkaasti.

– Hiukset tarvitsevat riittävää ja monipuolista ruokaa, joten yksipuolinen ruokavalio näkyy ensimmäiseksi hiuksissa. Moni unohtaa myös juoda riittävästi vettä, hiustutkija Kaakinen sanoo.

Proteiinista on hyötyä hiuksillekin

Proteiini on hiuksen ensisijainen rakennusaine, joten lautaselta pitää päivittäin löytyä kanaa, kalaa, kananmunaa, linssejä tai papuja. Hiilihydraatit puolestaan sitovat proteiinin hiukseen. Hius ja sitä suojaava päänahan tali rakastavat myös hyvälaatuisia rasvoja.

Kun hiustenlähdön syyksi selviää ravinteiden puute, tilanteen normalisoitumista voidaan nopeuttaa ravintolisillä. Hiustutkija Anne Kaakisen mukaan nimenomaan hiusten hyvinvointiin suunnitelluista tehoravinteista on hyviä kokemuksia.

Apteekista saa sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettäviä valmisteita hiustenlähdön hillitsemiseen. Hiuspohjan mukainen shampoo ja hoitoaine tukevat kokonaisuutta eli pitävät päänahan kunnossa ja ehkäisevät tulehduksia.

Hiuksia harventavan lääkkeen voi usein korvata toisella

Rajun hiustenlähdön taustalla voi joskus olla sairaus. Päänahan sairauksien lisäksi hiustenlähdön taustalla voi olla kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta, maksan tai munuaisten vajaatoiminta, suolistotulehdus tai krooninen infektio.

Kyseessä voi olla myös autoimmuunisairaus kuten alopecia (ent. pälvikalju). Siinä hiuksen ympärillä oleva sidekudos kramppaa, jolloin hius murtuu poikki, ja syntyy pyöreitä, hiuksettomia alueita. Joskus tukka lähtee kokonaan.

Myös jotkut lääkkeet saattavat toisinaan aiheuttaa hiustenlähtöä. Syöpälääkkeiden ohella esimerkiksi epilepsialääkkeiden sivuvaikutus voi olla hiusten oheneminen. Hiuksia rasittaville lääkkeille on usein mahdollista löytää korvaava valmiste.

Suosituimmat