Oirepäiväkirja paljastaa PMS:n

Teksti: Sanna-Kaisa Hongisto Kuva: Shutterstock 30.11.2021

Mikä aiheuttaa PMS-oireet? Taustalla on hormonitasojen vaihtelu kuukautiskierron aikana. Oirepäiväkirjan pitäminen auttaa selvittämään, johtuvatko oireet PMS:stä vai jostain muusta.

Moni nainen tunnistaa kuukautisia edeltävän olon: kiukuttaa, ärsyttää, ahdistaa ja väsyttää. Erilaisia PMS-oireita on kuvattu lääketieteessä yli 150. Tavallisimpia ovat mielialan vaihtelun lisäksi rintojen arkuus, vatsan turvotus ja päänsärky. Samantapaiset oireet voivat toki johtua monesta muustakin asiasta.

Oirepäiväkirjan pitäminen on paras keino selvittää, johtuvatko oireet PMS:stä. 

– PMS-oireita ei esiinny lainkaan kuukautiskierron alkupuoliskolla, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Satu Wedenoja Lääkärikeskus Aavasta.

Päiväkirjaa tulisi pitää vähintään kahden kuukautiskierron ajan. Siihen kirjataan päivittäin, mitä oireita on koettu ja ovatko oireet olleet lieviä vai voimakkaita. 

PMS:ään voi auttaa lepo tai ruokavalion keventäminen

PMS-oireisiin ei yleensä liity mitään kohdun tai munasarjojen sairautta, kuten ei yleensä myöskään koviin kuukautiskipuihin. Vaivoja on silti lupa hoitaa.

Osaa auttavat parhaiten lepo ja rentoutuminen, mutta lieviin tai kohtalaisiin kuukautiskipuihin ja PMS-oireisiin voi tepsiä myös liikunta.

PMS saattaa lieventyä, jos sen aikana vähentää sokerin, suolan, kofeiinin, alkoholin ja punaisen lihan käyttöä. Myös kalsium voi helpottaa oireita.

– Psyykkisiin oireisiin voi kokeilla B6-vitamiinia 50 milligrammaa päivässä 1–2 viikon ajan ennen kuukautisia, Wedenoja vinkkaa.

Oireisiin apua e-pillereistä?

PMS:n taustalla on hormonitasojen vaihtelu kuukautiskierron aikana. Niinpä PMS-oireisiin voi auttaa hormonimäärien tasaaminen.

Se onnistuu yhdistelmäehkäisypillereiden tai ehkäisyrenkaan avulla. Ne sisältävät sekä estrogeeniä että keltarauhashormonia eli progestiinia.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden avulla hormonimäärät pysyvät tasaisina kuukautiskierron eri vaiheissa, ja ovulaatiota ei tapahdu.

Toisaalta osalle myös hormonien tasaaminen aiheuttaa ongelmia. 

Joskus e-pillereillä pääsee eroon PMS-oireista mutta tilalle voi tulla jatkuvampia mielialaoireita, Wedenoja kertoo.

Miksi hormonimäärien vaihtelu sitten aiheuttaa mielialaoireita? Siksi, että hormonivaihtelu vaikuttaa hermoston välittäjäaineisiin kuten mielialaa säätelevään serotoniiniin.

– Osalla naisista PMS-oireisiin auttavat masennuslääkkeinä käytetyt serotoniinin takaisinoton estäjät eli SSRI-lääkkeet, Wedenoja kertoo. 

Niitä voidaan käyttää joko pelkästään kierron loppupuolella tai jatkuvasti. Annostus on pienempi kuin masennuksen hoidossa.

Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät minipillerit, ehkäisykapselit ja -kierukat eivät yleensä vaikuta PMS-oireisiin. Pelkästään loppukierron aikana käytettävä keltarauhashormoni saattaa kuitenkin lievittää PMS-oireita.

ONKO SITÄ SUVUSSA?
PMS-oireilu voi kulkea suvussa, eli äidin vaikea PMS ennustaa tavallista voimakkaampaa oireilua myös tyttärellä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Satu Wedenoja.
PMS-oireet kuten myös kovat kuukautiskivut ovat tavallisimpia nuorilla naisilla.
– Nuoruusiässä alkaneet voimakkaat kuukautiskivut helpottavat yleensä iän myötä. Toisaalta iän tuomat hormonitoiminnan muutokset voivat pahentaa PMS-oireita ja aiheuttaa myös vuotohäiriöitä ja kuukautiskipuja, Wedenoja sanoo.

Suosituimmat