Nuutunut iho ilahtuu naamioista

Teksti: Suvi Hakola Kuva:Shutterstock 28.9.2022

Naamiot ovat oiva lisä ihonhoitorutiineihin kuivalle iholle, rasvoittuvalle iholle, ikääntyneelle iholle – ja aina, kun kaipaat nopeaa virkistäytymistä tai puhdistavaa vaikutusta. Apteekista löytyy hyviä vaihtoehtoja.

Naamioilla saa nopeasti kuivaan ihoon kosteutta tai esimerkiksi samentuneeseen ihoon kirkastusta. Joskus naamiota voi käyttää myös paikallisesti: vaikkapa savinaamiota kasvojen rasvaisimpiin kohtiin kuten otsaan tai leukaan ja muualle kosteuttavaa naamiota.

Tutkaile ja testaile rohkeasti. Kasvonaamioiden kanssa pätevät vähän eri säännöt kuin ihonhoitotuotteissa muuten: älä takerru ihotyyppiajatteluun vaan kysy mieluummin iholtasi, mitä se juuri tänään tarvitsee.

Kannattaa silti aina käyttää naamioita pakkauksen ohjeiden mukaan ja tarkistaa tarvittaessa naamion sopivuus omalle iholle.

Kosteuttavat ja rauhoittavat naamiot

Käytä kosteuttavia naamioita silloin, kun iho tuntuu kuivalta ja janoiselta. Ne ovat usein voidemaisia tai viilentäviä geelejä ja sopivat käytettäväksi useammankin kerran viikossa.

Tehokosteuttavat naamiot sisältävät usein iholle janojuomaa antavia ainesosia kuten hyaluronihappoa, kasviöljyjä tai keramideja.

Rauhoittavat naamiot ovat paikallaan varsinkin, jos iho on helposti ärtyvä, punoittava tai herkkä. Ne pitävät yleensä sisällään punoitusta tasoittavia ja ihon pintaverisuonia vahvistavia hoitoaineita kuten aloe veraa tai pantenolia. Niitä voi käyttää kuuriluontoisesti vaikka päivittäin, kunnes ihon kunto on rauhoittunut.

Rasvaisen ihon naamiot

Talineritystä tasoittavat ja epäpuhtauksia vähentävät naamiot sopivat erityisesti rasvaiselle iholle tai sekaiholle. Ne usein sisältävät ihoa puhdistavaa savea tai ihoa kevyesti kuorivia ja tulehduksia vähentäviä ainesosia kuten salisyylihappoa. Varo herkkää silmänympärysihoa – varsinkin, jos naamio sisältää voimakkaampia ainesosia.

Ikääntyneen ihon naamiot

Ikääntyvän ihon naamiot yleensä kosteuttavat tehokkaasti sekä pehmentävät ja vahvistavat ihoa. Vaikuttavina aineina on usein C-vitamiinia, joka tehostaa kollageenin muodostumista, sekä E-vitamiinia ja hyaluronihappoa, jotka puolestaan kosteuttavat ihoa ja auttavat ehkäisemään ikääntymisen merkkejä.

Suosituimmat