Teksti: ApteekkiNytin toimitus Kuva: Shutterstock 20.1.2021

Flunssa hoituu näillä konsteilla

Onko nuha koronan oire? Todennäköisesti ei. Tavalliset kausiflunssatkin ovat nimittäin yhä keskuudessamme. Paras hoito flunssaan on vanha tuttu: lepo, sinkki ja C-vitamiini.

Tämän me jo osaamme: huolellinen käsienpesu, hihaan yskiminen ja omien kasvojen koskettelun välttäminen. Flunssan leviämisen ehkäisyssä toimivat samat keinot kuin koronaa vastaan.

Viruksen aiheuttamiin ylähengitysteiden infektioihin ei ole olemassa varsinaista lääkettä, joka automaattisesti parantaisi taudin. Tärkeimmät hoitokeinot ovat edelleen lepo ja runsas juominen. Muista myös sinkki ja tärkeimmät vitamiinit.

D-vitamiini

D-vitamiini tukee immuunijärjestelmää ja vastustuskykyä. Etenkin talviaikaan D-vitamiinilisä on monelle hyödyksi. 

Sinkki

Sinkkiasetaattia sisältävien valmisteiden on todettu lyhentävän flunssan kestoa parhaassa tapauksessa kolme päivää. Nopeus on valttia: sinkkiä kannattaa alkaa ottaa nopeasti – jos mahdollista, viimeistään vuorokauden kuluttua flunssaoireiden alkamisesta.

Kun tilanne on päällä, sinkkiannostus saisi olla noin 80 milligrammaa päivässä. Sinkkiä ei kannata syödä jatkuvasti varmuuden vuoksi – siitä ei tutkimuksissa ole havaittu olevan hyötyä.

C-vitamiini

C-vitamiini tukee normaalia vastustuskykyä. Runsas määrä C-vitamiinia saattaa ehkäistä flunssaa tai lyhentää jo alkaneen flunssan kestoa ja nopeuttaa toipumista. C-vitamiinin jatkuvasta käytöstä ei tiedetä olevan hyötyä, vaan kuuri kannattaa ottaa täsmäiskuna flunssan oireiden alkaessa.

Sumutetta tukkoiseen nenään

Nenäsumutteet taltuttavat tukkoisuutta. Niitä kannattaa suihkaista etenkin iltaisin, jotta nenä pysyy nukkuessa auki ja hengitys kulkee vapaasti sierainten kautta. Suun kautta hengittäminen voi ärsyttää ja kuivattaa limakalvoja. Lue aina tarkkaan käyttöohjeet.

Suihke hoitaa nenää

Jos limakalvot tuntuvat ärtyvän nenäsumutteesta tai niistämisestä, kokeile niiden rinnalle hoitavia nenäsuihkeita tai esimerkiksi A-vitamiinitippoja. Hoitavat suihkeet pitävät nenän limakalvot kosteina ja vähentävät nenäverenvuotoa.

Sopivasti särkylääkettä lapselle

Kun juniorilla on kovin kipeä olo, ei kuumeisena ja kipeänä tarvitse kärvistellä. Apteekista löytyy avuksi monenlaisia vaihtoehtoja. Yleisin kipulääke lapsen tilapäiseen kipuun ja kuumeen alentamiseen on parasetamoli. Sitä saa suun kautta otettavana mikstuurana, tabletteina ja peräpuikkoina. Nykyään kaikkein pienimmille suosituimpia ovat nesteenä annosteltavat kipulääkkeet. 

Huilaa huolella

Jos ei malta levätä, tauti voi pitkittyä entisestään tai voi kehkeytyä jälkitauteja. Anna itsellesi lupa huilata flunssan jälkimainingeissa.

Suosituimmat