Teksti: Anu Kylvén Kuva: Shutterstock 20.3.2020

Näin haen apteekista lääkkeitä toiselle henkilölle

– Nykyään oma henkilöllisyystodistus riittää toisen ihmisen reseptilääkkeiden noutamiseen apteekista, kunhan on saanut sähköisen valtakirjan Suomi.fi-palvelussa. Kesäkuussa voimaan tullut uudistus helpottaa esimerkiksi puolison asioita hoitavien arkea.

– Valtuutettu voi esimerkiksi ostaa valtuuttajan puolesta reseptilääkkeitä ja pyytää reseptin uusintaa tai yhteenvetoa resepteistä.

– Jos sinut on valtuutettu ja menet apteekkiin hakemaan toisen lääkkeitä, sinun pitää todistaa henkilöllisyytesi. Siihen kelpaa passi, henkilökortti tai ajokortti. Lisäksi sinulla pitää olla tiedossa sen ihmisen henkilötunnus, jonka puolesta asioit.

– Apteekin henkilökunta tarkistaa aina, että valtuutus on voimassa ja sinulla on oikeus asioida kyseisen henkilön puolesta.

– Jos olet saanut sähköisen valtuuden, et tarvitse lääkkeiden noutamiseksi toisen ihmisen Kela-korttia tai muita dokumentteja kuten reseptin potilasohjetta.

– Aiemmin reseptilääkkeen pystyi hakemaan toisen puolesta vain, jos mukana oli kyseisen henkilön Kela-kortti. Kela-kortilla voi silti edelleen noutaa toisen ihmisen lääkkeet.

– Nykykäytäntö helpottaa esimerkiksi sairaan lapsen hoitoa. Jos toinen vanhempi on lapsen kanssa terveyskeskuksessa, Kela-kortti taskussaan, hän voi viestitellä toiselle vanhemmalle pyynnön hakea lapselle määrätyt lääkkeet. Apteekissa pystytään samalla Väestörekisterin tietojen perusteella tarkistamaan vanhempien oikeus asioida lastensa puolesta.

Kuka voi valtuuttaa ja kenet?
Sekä valtuuden antajan että valtuutetun pitää olla täysi-ikäisiä, paitsi oman lapsen puolesta asioidessa.

PS. Omia reseptilääkkeitä hakiessa Kela-kortti kannattaa pitää mukana. Omia lääkkeitäsi hakiessa voit tunnistautua Kela-kortilla, passilla, ajokortilla tai henkilökortilla.

Asiantuntijana Apteekkariliiton viestintäproviisori Emmi Puumalainen.

Suosituimmat