Miten vanhaa aurinkovoidetta uskallan vielä käyttää?

Teksti: Anu Kylvén Kuva: Shutterstock 31.5.2022

Kuinka pitkään viime kesänä hankittu voide suojaa? Mitä haittaa vanhentuneen tuotteen käyttämisestä voi olla? Me kysyimme, kosmetologi vastasi.

Viime kesäksi ostettua aurinkovoidetta on puolet jäljellä. Onko se vielä käyttökelpoista?

”Teoriassa voide voi säilyä parikin vuotta, mutta siihen tarvitaan optimaaliset olosuhteet: viileää ja pimeää. Aurinkotuotteissa lukee yleensä ’säilyy avattuna 12 kk’, ja siihen kannattaa luottaa. Tuotteissa olevat UV-filtterit eli -suodattimet ovat herkkiä. Ne hajoavat, jos ne joutuvat paljon tekemisiin lämmön ja auringon kanssa. Usein ne joutuvat, kun aurinkovoiteita kuskataan kesällä paikasta toiseen ja unohdetaan välillä lojumaan aurinkoon tai jopa päiväkausiksi kuumaan autoon.

Nyrkkisääntö on, että edelliseksi kesäksi ostettuja voiteita voi vielä käyttää kevättalven hangilla mutta seuraavaksi kesäksi on syytä ostaa uudet.”

Mutta voidetta jää aina, koska sitä kuluu niin vähän.

”Aurinkosuojatuotteen kanssa pihistely on suomalaisten helmasynti. Yksi pieni tuubi ei riitä kesäksi. Jos voidetta käyttäisi suosituksen mukaan, paljon auringossa oleileva nelihenkinen porukka kuluttaisi 200 millilitran tuubin viikonlopussa.”

Kuinka paljon kerralla on riittävästi?

”Voidetta pitäisi käyttää 30 millilitraa eli ainakin pari ruokalusikallista per auringonottokerta ja lisätä parin tunnin välein. Suojakertoimen teho pysyy voimassa vain, jos voidetta käyttää tarpeeksi paljon ja usein.”

Miten kauan avaamaton tuote säilyy?

”Yleensä säilyvyys on pari vuotta, kun tuote säilytetään viileässä ja pimeässä. Mitään kosmetiikkaa ei kannata säilyttää kylpyhuoneessa saunatilojen lähellä: siellä kosmetiikka pilaantuu helposti. Kaikissa aurinkotuotteissa ei enää lue viimeistä käyttöpäivää, sillä pakkauksiin on tullut koodi, joka korvaa sen. Apteekin henkilökunnalta kannattaa aina kysyä neuvoja tuotteen valintaan ja säilytykseen.”

Onko vanhentuneen tuotteen käyttämisestä muuta haittaa kuin se, ettei se välttämättä suojaa täysillä?

”Jos voide pääsee lämpenemään, sen sisältämät rasvat härskiintyvät. Se ei tee iholle hyvää, ja etenkin kasvoille voi tulla reaktiota. Vanhentunutta tuotetta käyttävä tekee itselleen kaksinkertaisen karhunpalveluksen: altistaa ihonsa sekä palamiselle että herkistyneelle reaktiolle.”

Asiantuntijana kosmetologi Anu Paananen

Edes varjossa ei ole suojassa säteilyltä

Suosituimmat