Teksti: Sanna-Kaisa Hongisto Kuva: Shutterstock 19.1.2021

Miten peräpukamia voi hoitaa?

Joka toisella yli 50-vuotiaalla on ollut peräpukamia. Veri vessapaperissa ei ole välttämättä vakava juttu, vaan peräpukamia voi hoitaa suihkuttelemalla ja apteekin paikallishoitovalmisteilla.

1. Millaisia ovat peräpukamien oireet?

Yksi peräpukamien oire on paineen tunne. Voi tuntea ulostamisen tarvetta, vaikkei ulostetta ole tulossa. Tyypillisiä oireita ovat kutina, kirvely, kipu ja verentulo paperiin ulostamisen jälkeen. Toisaalta samanlaisia oireita voivat aiheuttaa myös muut sairaudet, kuten peräaukon haavaumat, haavainen paksusuolentulehdus ja syöpäkasvaimet. 

2. Mistä peräpukamat johtuvat?

Pukamat ovat tyypillisesti keski-ikäisten vaiva. Niille altistavat huonot elämäntavat ja suolen epäsäännöllinen toiminta, mutta toisaalta peräpukamat ovat myös seurausta elimistön normaalista kulumisesta. Ummetus ja ripuli altistavat peräpukamille, koska runsas ponnistelu ja pyyhkiminen ärsyttävät ja kuluttavat peräsuolta tiivistäviä anaalityynykkeitä. Kun anaalityynykkeiden tukikudos rappeutuu ja hajoaa, anaalityynyke pääsee työntymään peräaukkokanavaan, missä se haavautuu ja alkaa vuotaa verta. Jos pukamat edelleen pahenevat, ne eivät enää vetäydy ollenkaan peräsuolen puolelle. Silloin on kyse ulkoisista peräpukamista.

3. Miksi peräpukamia tulee raskausaikana?

Raskausajan peräpukamavaivat ovat luultavasti seurausta siitä, että kohtu painaa alaonttolaskimoa ja siten laskimoverenkierto heikentyy.

4. Miten peräpukamia voi ehkäistä?

Kannattaa juoda nestettä pari litraa päivässä ja liikkua jonkun verran joka päivä. Kuitupitoinen ruoka voi auttaa, esimerkiksi kasvikset ja täysjyväviljat. Kuidun saantia voi täydentää kuituvalmisteilla kuten psylliumilla, jota saa apteekeista. Ponnistelun vähentämiseksi pöntöllä ei kannata viettää turhaan aikaa.

5. Pitääkö peräpukamien takia mennä lääkäriin?

Jos vessapaperiin jää satunnaisesti pari pisaraa verta, ei ole syytä huoleen, mutta jos verta tulee useana päivänä viikossa, kannattaa hakeutua tutkimuksiin viivyttelemättä. Lääkäri voi ”hirttää” pukamia pois kumilenkeillä. Noin viidenneksessä tapauksista tämäkään ei auta, ja pukamat joudutaan leikkaamaan. Useimmiten peräpukamat paranevat ajan kuluessa, joten oireettomat peräpukamat eivät vaadi lääkärin hoitoa.

6. Miten pukamia voi hoitaa itse?

Suihkuttelu, istumakylvyt ja hyvä anaalihygienia auttavat. Vaivaa voi hoitaa myös apteekista saatavilla paikallishoitovalmisteilla kuten pukamapuikoilla, joissa on puuduttavia aineita. Niitä ei kuitenkaan pidä käyttää jatkuvasti.

Asiantuntijana vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Juha Rinne

Suosituimmat