Mitä tehdä paleltuneelle iholle?
Teksti: Ia Luhtanen Kuva: Shutterstock 18.1.2022
Kovassa pakkasessa ja viimassa iho kylmettyy herkästi. Tunnista paleltumisen ensimerkit ja hoida iho hellästi kuntoon.
Miltä paleltuma tuntuu? Ihon lämpötila laskee ja pintaverenkierto heikkenee. Kylmettynyt kohta muuttuu ensin punakaksi, sen jälkeen vaalean laikukkaaksi ja siinä tuntuu nipistelyä. Niin kauan kuin ihoa kihelmöi, kudos ei ole vaurioitunut, mutta sisätiloihin kannattaa siirtyä heti.
Siinä vaiheessa, kun ihosta häviää tunto tai siinä on kovaa kipua, joka ei häviä tunnissa, alue on ehtinyt paleltua syvemmältä ja voi vaurioitua pysyvästi.
Iholle jäätyvä kosteus aiheuttaa paleltuman
Joka vuosi toistellaan, että talvi yllätti autoilijat, mutta voi se yllättää ulkoilijankin. Etenkin urheillessa iho saattaa paleltua huomaamatta: hiki ja kosteus jäätyvät iholle nopeasti, vaikka hiihtäjän tai lenkkeilijän iho tuntuisi lämpimältä.
Saman helposti tekevät paksut ”pakkasvoiteet”, koska ne eivät päästä ihon tuottamaa kosteutta haihtumaan. Normaali suojaava kasvovoide on hyvä, mutta se kannattaa levittää tunti tai pari ennen ulos menoa, jotta voiteen sisältämä kosteus ehtii haihtua.
Viima voimistaa kylmyyden tuntua, ja mitä voimakkaampi pakkasen ja tuulen yhteisvaikutus on, sitä nopeammin paleltuma syntyy. Siksi kannattaa katsoa ennemmin sääpalveluiden tuntuu kuin -lukemaa kuin pakkasasteita.
Oikea pukeutuminen voi estää paleltumisen
Paras keino pakkasta vastaan on vaatetus: huivi, huppu, pipo tai vaikka kasvojen suojaaminen käsineillä. Vältä hiostavia tai liian kireitä vaatteita tai kenkiä. Ihon ja vaatteen väliin tulisi jäädä ilma-aukkoja.
Suosi väljää vaatetusta ja kerrospukeutumista. Valitse hengittäviä materiaaleja, kuten luonnonkuituja sekä teknisiä kankaita, jotka siirtävät kosteuden pois iholta. Märät vaatteet lisäävät paleltumisen riskiä.
Kerran paleltunut iho paleltuu helposti uudelleen – ja tarvitsee jatkossa entistä enemmän suojausta.
Asiantuntijana kosmetologi Anu Paananen