Teksti: Sanna-Kaisa Hongisto Kuva: Shutterstock 19.1.2021

Mitä lääkkeitä voi käyttää raskausaikana?

Raskausaikana voi käyttää useita tavallisia lääkkeitä, mutta ei kaikkia. Esimerkiksi migreenilääkkeiden kanssa pitää olla tarkkana.

Jos käytät säännöllisesti joitakin lääkkeitä, ota asia puheeksi lääkärin vastaanotolla mielellään jo siinä vaiheessa, kun suunnittelet raskautta. Joidenkin lääkkeiden tiedetään aiheuttavan haittaa sikiölle.

– Valtaosa lääkeaineista menee istukan läpi sikiöön. Ne voivat saada aikaan keskenmenon, ennenaikaisen synnytyksen, epämuodostumia, kasvun hidastumia tai jopa kohtukuoleman, kertoo Felicitaksen yksityisen äitiysneuvolan kätilö Satu Peussa.

Esimerkiksi migreenilääkkeiden kanssa on syytä olla tarkkana. Mielialalääkkeistä joitakin voi käyttää, toisia ei. Lääkäri kertoo, mitä lääkettä voi turvallisesti käyttää ja millaisella annostuksella. Myös niitä lääkkeitä tulee välttää, joiden vaikutusta sikiöön ei tunneta.

Jos raskaana olevalla on perussairauksia, lääkäri puntaroi, onko pienempi paha, että äiti käyttää lääkettä vai että hän voi raskaana ollessaan todella huonosti perussairautensa vuoksi.

– On todella tärkeää, että asiaan ottaa kantaa nimenomaan se lääkäri, joka potilaan perussairautta on hoitanut. Hän tuntee sekä potilaan että kyseisen sairauden lääkkeet ja niiden raskausvaikutuksen, Peussa tähdentää.

Useita tavallisia lääkkeitä voi kuitenkin käyttää raskausaikana. Esimerkiksi ummetukseen ja närästykseen löytyy useita sopivia lääkkeitä, ja yskänlääkkeiden joukostakin löytyy sopiva vaihtoehto. Myös joitakin tablettimuotoisia allergialääkkeitä saa käyttää, sekä osaa nenäsuihkeista. Hiivatulehduksen ja peräpukamien hoitoon sopivat paikallisvalmisteet. Nikotiinipurukumia ei suositella, mutta toisaalta sen pureskelu on pienempi paha kuin tupakointi.

– Särkylääkkeistä ei suositella raskaana olevalle varsinaisesti mitään, mutta pienin paha on parasetamoli, Peussa neuvoo.

Suosituimmat