Teksti: Sanna-Kaisa Hongisto Kuva: Shutterstock 19.1.2021

Minimoi raskausajan terveysriskit

Pysy virkeänä raskausaikana. Listasimme odottajan hyvinvoinnin tukipilarit.

Osa naisista on raskausaikana elämänsä kunnossa, mutta alkuraskaudessa suurin osa kärsii väsymyksestä ja pahoinvoinnista. Raskauspahoinvoinnin ja -oksentelun perusteella saa sairauslomaa, jos oireet haittaavat työssäoloa liikaa. Odottajan kannattaa olla lempeä itselleen – äärimmilleen ei tarvitse venyä. Jos väsyttää, lepää. Lievää raskauspahoinvointia voi hoitaa keventämällä arjen rasitusta ja pitämällä verensokerin tasaisena.

– Syö pieniä annoksia tiuhaan. Myös apteekista saatavia pahoinvointirannekkeita kannattaa kokeilla. Osaa voi helpottaa jokin närästyslääke, kertoo kätilö Satu Peussa Felicitaksen yksityisestä äitiysneuvolasta.

Tavanomaisista keinoista ei ole apua silloin, jos kyseessä on vakava raskauspahoinvointi eli hyperemeesi. Siitä kärsii noin 1–2 prosenttia odottajista, eli Suomessakin sen kokevat sadat naiset vuosittain.

– Jos on hirveän paha olo, keskity tästä päivästä selviytymiseen. Jos nestettä ja ravintoa ei saa pysymään sisällä, on pyrittävä sairaalaan tiputukseen, Peussa neuvoo.

Raskausdiabetes lisää lapsen riskiä sairastua

Raskaana oleville suositellaan säännöllistä liikuntaa. Siitä on vauvallekin hyötyä. Myös äidille raskausajan liikunta antaa merkittäviä terveyshyötyjä.

Kannattaa liikkua 2,5 tuntia viikossa niin, että hengästyy jonkin verran. Lisäksi tulisi harjoittaa lihaskuntoa kaksi kertaa viikossa. Juoksua tai muuta erittäin rasittavaa liikuntaa ei kannata aloittaa, mutta jos siihen on tottunut, sitä voi hyvin jatkaa. Kaikille sopivia lajeja ovat esimerkiksi reipas kävely, sauvakävely, hiihto ja uinti. Suositusten tarkoitus on tietysti tsempata hyväkuntoista odottajaa, ei piiskata hankalista vaivoista kärsivää.

Holtiton syöminen ja runsas painonnousu altistavat sekä vaaralliselle raskausmyrkytykselle että raskausdiabetekselle. Raskausajan diabetekseen sairastuu nykyään jopa joka viides synnyttäjä. Sen sairastaminen lisää sekä äidin että vauvan diabetesriskiä myöhemmin elämässä. 

Tukivyö helpottaa liitoskipua

Moni kokee kipua lantiossa häpyliitoksen alueella jossain vaiheessa raskautta. Hormonit höllentävät lantion rakenteita valmistaessaan kehoa synnytykseen. Usein kipu haittaa kävelyä, eikä liikkuminen helpota oireita. Sen sijaan tukivyöstä voi olla apua.

Selkäkivut raskauden aikana ovat yleisiä. Selän ja lantion alueen kiputiloissa voi auttaa äitiysfysioterapia. Useimmiten äitiysfysioterapeutille on hakeuduttava yksityisesti, omalla kustannuksella.

Kuitulisä voi auttaa ummetukseen

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan jopa yli 40 prosenttia raskaana olevista kärsii ummetuksesta. Raskauden aikana istukan tuottamat hormonit hidastavat suolen toimintaa, ja kasvava kohtu haittaa suolen normaalia tyhjenemistä.

Ummetusta kannattaa hoitaa, koska se lisää peräpukamien, virtsan ja ulosteen pidätyskyvyttömyyden sekä lantionpohjan laskeumien riskiä.

Ummetuksen ehkäisyssä riittävä nesteen saanti on tärkeää. Joillekin tepsivät luumut tai apteekin valmisteet kuten luumunektari tai kuitulisät. Päivittäinen liikunta sekä runsas kasvisten syönti usein helpottavat.

Lisäravinteita raskausaikana

Raskaana oleville on räätälöity omat monivitamiinivalmisteensa, joista kannattaa kysyä apteekista. Raskausajan lisäravinteista tärkeimpiä on foolihappo. Sen ottaminen kannattaa aloittaa jo suunnitellessaan raskautta. Se vaikuttaa vauvan aivojen ja hermoston kehittymiseen ja ehkäisee vauvan selkärankahalkiota.

Raskaana oleville suositellaan lisäksi 10 milligramman D-vitamiinilisää ympäri vuoden. Jos käyttää hyvin vähän maitotuotteita, kannattaa ottaa kalsiumia purkista. Yhdessä D-vitamiinin kanssa se on tärkeä rakennusaine vauvan kehittyville hampaanaluille ja luille.

Kasvissyöjille B12-vitamiinilisä on erityisen tärkeää raskausaikana. Aika moni tarvitsee raskausaikana myös rautalisää. Väsymys ja voimattomuus ovat tavallisia raudanpuutteen oireita.

https://hyperemeesi.fi/fi/etusivu/

https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/liikunta-raskauden-aikana/

https://www.puhti.fi/tietopaketit/opas-raskaana-olevan-terveyteen/#raskausajan-ruokavalio

https://www.aitiysfysioterapia.fi

Suosituimmat