Miksi jollakulla on kovemmat kuukautiskivut kuin toisella?
Teksti: Sanna-Kaisa Hongisto Kuva: Shutterstock 21.1.2022
Jopa kolme neljäsosaa naisista kokee kuukautiskipuja jossain vaiheessa elämäänsä, ja vaikeista kivuista kärsii 15 prosenttia. Kipuja aiheuttaa kohdun erittämä hormoni, ja juuri siihen liittyy syy, miksi joku saa kovemmat kuukautiskivut kuin toinen.
Lääketiede ei vielä tunne tyhjentävää vastausta siihen, miksi joidenkin kuukautiskivut ovat kovemmat kuin toisten.
Se tiedetään, että kuukautiskivut johtuvat kohdun limakalvolta erittyvistä prostaglandiineista eli kudoshormoneista. Ne heikentävät kohdun verenkiertoa ja aiheuttavat kudokseen hapenpuutetta sekä kipuhermojen herkistymistä. Prostaglandiinit vaikuttavat kohdun lisäksi myös muihin elimiin kuten suolistoon, mikä voi aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja ripulia.
Kuukautiskipujen voimakkuus ei kuitenkaan tiettävästi liity siihen, että toisilta erittyisi prostaglandiineja enemmän kuin toisilta.
– Todennäköisesti kyse on elimistön yksilöllisestä herkkyydestä prostaglandiinien vaikutuksille, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Satu Wedenoja Lääkärikeskus Aavasta.
Riittävästi kipulääkettä
Tulehduskipulääkkeet auttavat kipuihin yleensä hyvin, koska ne vähentävät prostaglandiinien tuotantoa elimistössä. Annoksen on oltava riittävä. Esimerkiksi ibuprofeenia saa ottaa 400–800 milligrammaa kerrallaan 6–8 tunnin välein. Lisäksi kovaan kipuun voi samaan aikaan ottaa parasetamolia 500–1000 milligrammaa kerrallaan 6–8 tunnin välein.
Yhdistelmäehkäisypillerit estävät kohdun limakalvon kasvun ja ovulaation, jolloin prostaglandiinien muodostuminen vähenee ja kuukautiskivut lievittyvät yleensä selvästi. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät ehkäisyvalmisteet vähentävät vuotoja ja lievittävät yleensä myös kuukautiskipuja.
Kuukautiskramppeihin voi auttaa myös lämpötyyny alavatsalla.
– Jos kovat kuukautiskivut eivät helpotu tulehduskipulääkkeillä tai ehkäisyvalmisteiden ja kipulääkkeiden yhdistelmällä, lisätutkimukset ovat tarpeen muiden kivun syiden poissulkemiseksi. Joskus kyse voi olla tulehduksesta tai endometrioosista, Wedenoja sanoo.