Mikrotreeni on uusi taukojumppa
Teksti: Anu Kylvén Kuva:Shutterstock 4.2.2022
Et kai istu itseäsi jalattomaksi? Hylkää tuoli aina välillä ja tee tauon aikana mikrotreeni. Pieni annoskoko toimii myös liikunnassa.
Liikunta ei ole tärkeää – se on välttämätöntä. Näin muistuttaa Riku Aalto syksyllä 2021 ilmestyneessä kirjassaan Mikrotreenit. Aalto on fysioterapeutti ja personal trainer, jolla on huojentava sanoma: lyhyestäkin kehon liikuttelusta on hyötyä.
Maailma on muuttunut passiiviseksi paikaksi. Aalto täräyttää kirjassa, että elämämme kulkee tuolista toiseen eikä arjesta selviytyminen edellytä enää juuri minkäänlaista fyysistä ponnistelua. Silti moni kokee itsensä ylikuormittuneeksi ja haikailee stressittömämpää elämää – lisää aikaa rasituksesta palautumiselle.
Aallon mielestä me tarvitsemme liikettä enemmän kuin palautumista.
– Pelkän, että istumme ja makaamme itsemme pian jalattomiksi, jos emme ymmärrä kuormituksen ja liikunnan lisäämisen olevan toimintakyvyn säilymiselle välttämätöntä, hän kirjoittaa.
Liika istuminen ja yleinen fyysinen passiivisuus tekevät hallaa aineenvaihdunnalle sekä tuki- ja liikuntaelimistölle. Tulee jäykkyyttä ja nivelongelmia.
Asia konkretisoituu usein dramaattisesti. Äkillinen sairauskohtaus, oireileva rasitusvamma, ei-toivottu diagnoosi tai yleiskunnon romahtaminen herättää tilanteeseen, johon olisi kannattanut reagoida jo ennalta.
Palauttavaa liikettä tarvittaessa
Onneksi Riku Aallolla on iloinen sanoma: liikunnan hyödyt eivät tule vain kovasta tehosta ja pitkäkestoisesta tekemisestä, vaan lyhytkin aktivointi riittää – kunhan keho saa sitä tarpeeksi usein. Aalto puhuu mikrotreeneistä eli lyhyistä harjoituksista, jotka aktivoivat kropan ja mielen.
Mikrotreenin idea on linjassa UKK-instituutin pari vuotta sitten päivittyneen aikuisten liikkumisen suosituksen kanssa. Myös siinä todetaan jo parin minuutin liikuntasuorituksen vaikuttavan hyvinvointiin.
Pienimmillään mikrotreeniä on se, että istumatyötä tekevä nousee hetkeksi jalkeille. Aalto sanoo, että tuolista ylös nouseminen aktivoi kehon isot lihakset, jolloin energiankulutus kasvaa hujauksessa. Kun lihakset aktivoituvat, elimistö alkaa käyttää verenkierron sokereja ja varastorasvoja entistä aktiivisemmin energiaksi.
Vaikutukset eivät jää pelkästään fyysisiksi: mikrotauko voi auttaa vähentämään koettua stressiä ja parantamaan vireyttä. Etätyötä tekevänkin kannattaa ottaa mikrotreenit tavaksi.
Mikrotreenistä tulee mieleen vanha kunnon taukojumppa, mutta Aalto määrittelee käsitteen vähän laajemmin. Mikrotreenit mukautuvat ihmisen vireyteen ja voimavaroihin. Kun kaipaa elpymistä ja parempaa palautumista, mikrotreenit voivat olla rentoutusharjoituksia, venytyksiä ja lempeää liikettä. Kun taas hyvin palautuneena kaipaa aktiivisempaa otetta, kannattaa valita toiminnallisia lihaskunto- ja liikkuvuusharjoituksia sekä sykettä nostavia liikesarjoja.
Lähde: Riku Aallon kirja Mikrotreenit – liikunnan uusi aikakausi (Docendo 2021)