Mikä auttaa toistuvaan virtsatietulehdukseen?

Teksti: Jaana Tapio Kuva: Shutterstock 28.9.2022

Pissatulehdus on kivulias vaiva, joka menee onneksi nopeasti ohi antibiootilla. Jos virtsatietulehdus toistuu usein, löytyy apu joskus estolääkityksestä. Kokosimme 10 kysymystä ja vastausta virtsatietulehduksista.

1. Mitä virtsatietulehduksella tarkoitetaan? 

Yleisin virtsatietulehduksen muoto on virtsarakkotulehdus. Tulehdus syntyy, kun ihon tai suoliston bakteerit lähtevät nousemaan virtsarakkoon. Jos tulehdus nousee virtsarakosta edelleen munuaisiin, puhutaan munuaisallastulehduksesta.

2. Miten virtsatietulehdus oireilee?

Virtsarakkotulehduksen oireet ovat tihentynyt virtsaamisen tarve, kirvely pissaamisen aikana ja pakottava tarve päästä tyhjentämään täyttynyt rakko. Joskus virtsatietulehdus voi olla täysin oireeton. 

Munuaisallastulehdukseen liittyy lisäksi korkea kuume, kohonneet tulehdusarvot ja voimakas, toispuolinen kylki- tai selkäkipu. 

3. Voiko virtsassa olla verta?

Virtsatietulehduksen aikana virtsassa voi olla verta. Veri saattaa kuitenkin joskus olla merkki vakavammasta vaivasta kuten virtsatiekivistä tai pahanlaatuisesta kasvaimesta rakossa. Siksi sen aiheuttaja on aina tutkittava.

4. Esiintyykö virtsatietulehduksia miehilläkin?

Naisilla virtsatietulehdus on tyypillisempi, koska naisten virtsaputki on lyhyt ja bakteereilla siten helpompi kulku virtsarakkoon. Miehillä virtsatietulehdusta esiintyy lähinnä vanhemmiten: silloin tulehdus liittyy usein eturauhasen liikakasvuun.

5. Miten virtsatietulehdusta hoidetaan?

Jos potilas on 18–65-vuotias perusterve nainen, oirekuva on selkeä ja naisella on aikaisemmin ollut virtsatietulehdus, antibioottikuuri voidaan aloittaa ilman virtsanäytettä ja lääkärikäyntiä pelkän puhelinkeskustelun perusteella. Muilta näyte otetaan aina. Näytettä tarvitaan myös, jos oireet toistuvat, koska näytteestä voi esimerkiksi selvitä oireille muu aiheuttaja kuin virtsatietulehdus.

6. Mitä, jos virtsatietulehdus toistuu?

Ensin varmistetaan laboratorionäytteillä, ettei oireiden aiheuttaja ole jokin muu sairaus. Jos virtsatietulehdus varmistuu, bakteeriviljelyllä voidaan selvittää, onko käytetty antibiootti toimiva vai ovatko bakteerit ehkä kehittäneet sitä vastaan vastustuskyvyn – tarvittaessa antibiootti vaihdetaan.

Naiselle voidaan joskus kirjoittaa antibioottilääkitys varalle toistuvia virtsatietulehduksia varten. Poikkeustilanteessa pidempi antibioottikuuri estolääkityksenä saattaa rauhoittaa tilanteen. Jos sukupuoliyhdyntä aiheuttaa toistuvasti virtsatietulehduksen, yksi vaihtoehto on jokaisen yhdynnän jälkeen otettava antibiootti.

7. Miten vaihdevuodet vaikuttavat?

Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla naishormoni estrogeenin väheneminen johtaa tyypillisesti limakalvojen kuivumiseen. Se voi tehdä bakteereille suotuisat olosuhteet emättimen limakalvoilla ja johtaa virtsatietulehduksiin. Paikallinen limakalvojen hoito estrogeenivalmisteella usein auttaa. Nuorilla naisilla myös e-pillerit voivat kuivattaa emättimen limakalvoa.

8. Minkä muiden sairauksien kanssa virtsatietulehdus voi mennä sekaisin? 

Pitkittynyt emätintulehdus aiheuttaa joskus samankaltaisia oireita. Myös yliaktiivisen virtsarakon oireyhtymä voi sekoittua virtsatietulehduksiin, koska siihen sisältyy pakonomaista virtsaamisen tarvetta.

Miehillä eturauhasen ja lisäkiveksen tulehdukset voivat aiheuttaa virtsatietulehduksen kaltaisia oireita. 

9. Voiko kylmällä kivellä istumisesta saada pissataudin? 

Kylmäaltistus voi aiheuttaa lihasten supistelua ja verenkierron aktivoitumista, jotka voivat saada aikaan ohimeneviä virtsatietulehduksen kaltaisia oireita. Ei kuitenkaan ole näyttöä, että kylmäaltistus edistäisi bakteeritulehduksen syntyä. 

10. Miten virtsatulehdusta voi ennaltaehkäistä kotikonstein?

Jos normaalisti tulee juotua vähän eli alle 1,5 litraa vuorokaudessa, kannattaa kokeilla juoda enemmän, jolloin virtsa laimenee. Naisen on myös hyvä jättää pesuaineet pois alapesusta, koska ne voivat sotkea emättimen luonnollisen bakteeritasapainon.

Suosituimmat