Teksti: Susanna Viljanen Kuva: Shutterstock 3.12.2020

Mikä auttaa närästykseen?

Polttava kipu ylävatsassa on usein merkki närästyksestä eli vatsahappojen noususta ruokatorveen. Selvitimme, miten närästystä voi hoitaa. Apua närästykseen saa mm. ruokarytmin viilaamisesta.

1. Mistä närästys johtuu?

Ylävatsan alueen polttava kipu johtuu yleensä vatsahappojen noususta ruokatorveen, jossa ne korventavat eli närästävät. Närästystä voivat aiheuttaa tai pahentaa esimerkiksi rasvainen ruoka, happamat mehut, sipuli, tomaatti ja paprika sekä sitrushedelmät. Myös kiristävät vaatteet voivat lisätä närästystä. Samoin runsas tulehduskipulääkkeiden käyttö ja stressi lisäävät närästysalttiutta.

Jos olet juuri noussut runsaasta ruokapöydästä, syönyt rasvaista, mausteista ruokaa ja juonut happamia mehuja, kahvia tai alkoholia, voit melko turvallisin mielin napata närästyslääkkeen: vaiva alkaa yleensä ruokailun jälkeen ja pahenee makuulla tai kumarrellessa.

2. Mikä auttaa närästykseen?

Ruokailu- ja elämäntapojen viilaaminen voi auttaa. Tupakan, alkoholin ja runsaan kahvinjuonnin välttäminen sekä ylipainon karistaminen kannattaa. Makuulla oleminen vauhdittaa mahahappojen vuotamista ruokatorveen, joten närästys vaivaa usein yöllä. Juuri ennen nukkumaanmenoa ei siis kannata syödä tuhtia ateriaa. Yleensäkin säännöllinen ateriarytmi voi auttaa.

3. Milloin pitää mennä lääkäriin?

Närästyslääkkeitä voi käyttää päivittäin kaksi viikkoa, mutta jos vaiva edelleen jatkuu, on syytä mennä lääkäriin. Tutkimuksissa voidaan tarkistaa, ettei kyse ole mistään vakavammasta kuten refluksitaudin komplikaatiosta, keliakiasta, vatsahaavasta tai jopa mahasyövästä.

Rintalastan takana tuntuva äkillinen voimakas kipu saattaa olla myös sepelvaltimotaudin tai sydäninfarktin oire, joten kannattaa hakeutua viipymättä hoitoon.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Miia Jansson

Mitä lääkkeeksi?

PPI:t

– Närästystä hoidetaan ensisijaisesti PPI-lääkkeillä, jotka vähentävät mahahapon eritystä heikentämällä mahalaukun limakalvolla happoja tuottavien solujen toimintaa. Niitä käytetään tarvittaessa, kunnes oireet ovat helpottaneet.

– Lääkärin määräyksestä PPI-lääkkeitä voi käyttää myös pidempinä kuureina. Omin päin pitkää kuuria ei pidä syödä, koska jatkuva mahan hapottomuus voi johtaa vitamiinien ja mineraalien puutoksiin.

– Vaikutus alkaa yleensä melko pitkällä viiveellä: voi mennä parikin päivää.

H2-salpaajat

– Vähentävät mahan happamuutta vähentämällä mahahapon erittymistä limakalvolla ja pienentämällä sen happo- ja pepsiinipitoisuutta.

– Vaikutus alkaa yleensä alle tunnissa. Voi käyttää tarvittaessa tai lyhyinä kuureina, sillä vaikutus heikkenee toistuvassa käytössä nopeasti. Joillakin happosalpaajilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Antasidit

– Antasidien sisältämät alumiini-, magnesium- ja kalsiumsuolat neutraloivat mahalaukun tuottamaa suolahappoa ja vähentävät siten mahan happamuutta. Niiden teho kestää vain pari kolme tuntia, joten ne sopivat lähinnä satunnaiseen käyttöön.

– Saattavat estää tai heikentää joidenkin lääkkeiden imeytymistä, joten kysy aina apteekin henkilökunnalta neuvot sopivan valmisteen valintaan.

Sukralfaatti ja alginaatti

– Limakalvoa suojaavia lääkeaineita, joita voi käyttää satunnaisesti.

– Sukralfaatti vapauttaa alumiinihydroksidimolekyylejä, jotka sitoutuvat ruuansulatuskanavan limakalvon pinnalle happojen vaikutuksilta suojaavaksi kalvoksi. Ei kannata käyttää yhdessä suolahappoa neutraloivien antasidien kanssa.

– Alginaatti reagoi mahahapon kanssa muodostamalla mahan sisällön pinnalle ja ruokatorven alaosan limakalvolle vaahtomaisen suojakerroksen.

Suosituimmat