Mikä auttaa makeanhimoon?

Teksti: Sanna-Kaisa Hongisto Kuva: Shutterstock 14.12.2022

Miksi tekee mieli makeaa? Usein runsas makean syönti on tapa, joka yhdistyy tiettyihin tilanteisiin ja tunnetiloihin. Vielä yleisempi syy makeanhimoon on verensokerin kannalta epäedullinen ruokavalio. Ravitsemusterapeutti neuvoo, miten syöt fiksusti ja hillitset sokerinhimoa.

1. Mistä makeanhimo johtuu?

Makeamieltymys on ihmiselle luontainen, mutta yletön makeanhimo johtuu huonoista arkisista valinnoista. Osalle ihmisistä runsas makean syönti on tapa, joka yhdistyy esimerkiksi television katseluun. Makean syömistä lisää helposti se, jos kotiin on valmiiksi hankittu omia mieliherkkuja. Kun tietää, missä kaapissa ne ovat, kaappi vetää puoleensa magneetin lailla.

Yleisin syy makeanhimoon on kuitenkin ruokavalio, joka on koostettu verensokerin kannalta huonosti, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti ja ravintokirjailija Pirjo Saarnia.

2. Mikä on verensokerin kannalta huonoa syömistä?

Saarnian mukaan ateriat sisältävät usein liikaa hiilihydraatteja tai niistä voi puuttua kuituja, proteiineja tai hyvän rasvan lähteitä, joita tarvitaan verensokeritason säätelyyn. Sen seurauksena verensokeri heilahtelee liikaa.

Myös liian pitkiksi venyvät ateriavälit, väsymys ja stressi lietsovat makeannälkää. Jotkut ihmiset ovat toisia ”hiilihydraattiherkempiä”, eli heidän verensokeritasonsa heittelee keskimääräistä herkemmin.

3. Miten herkuttelun saisi pysymään aisoissa?

Pelkkä sokerin kyttääminen ja makeista herkuista luopuminen tahdonvoimalla on oikeastaan oireen hoitamista. Parempiin tuloksiin pääsee hoitamalla ongelman varsinaista syytä eli koostamalla päivän ateriat uudella tavalla.

Verensokeri pysyy aterian jälkeen tasaisempana, jos korvaa ainakin osan aterian valkoisesta pastasta, perunasta tai riisistä palalla runsaskuituista leipää ja syö lisänä salaattia tai muita kasviksia. Etenkin pääruualla tarvitaan riittävästi proteiinia: esimerkiksi kasviproteiinia, lihaa, kalaa tai vaikkapa kaksi kananmunaa.

Kasvikset hidastavat verensokerin nousua vähän, ja niiden syöminen on muutenkin tärkeää terveydelle.

4. Miksi ruokavaliomuutos auttaa makeanhimoon?

Kun aterialle lisätään ”verensokerijarruja” eli kuitua, proteiinia tai hyvänlaatuista rasvaa, kylläisyyden tunne säilyy pidempään ja verensokeri pysyy tasaisena. Silloin makeanhimoa ei tule juuri lainkaan. Mikä parasta, jarrut ovat ihan tavallisia ruokia eikä mitään superfoodeja.

5. Olisiko hyvä luopua herkuista kokonaan?

Ei sentään, mutta niidenkin kohdalla kannattaa miettiä annoskokoa ja ravintoarvoja. Esimerkiksi omatekoinen, marjoja ja kaurajauhoa sisältävä marjapiirakka viikonloppuna on parempi vaihtoehto kuin karkkipussi.

Jos kuitenkin haluaa joskus syödä nimenomaan karkkia, kannattaa ostaa ison pussin sijaan pieni: iso 400 gramman karkkipussi kätkee sisäänsä noin sata sokeripalaa, ja 100 gramman pussi vain 25 sokeripalaa.

6. Mitä haittaa sokerista on?

Sokeri voi piristää hetkellisesti, mutta loppujen lopuksi sen syöminen väsyttää. Jos ihminen haalii energiaa makeista välipaloista, jaksaminen hiipuu eikä keho saa tarpeeksi ravintoaineita. Tulee paino-ongelmia ja osalle vatsavaivoja sekä ongelmia verensokerin kanssa.

– Sokerissa ei ole mitään hyödyllisiä suojaravintoaineita. Se on pelkkää hiilihydraattia ilman hyötyjä, Pirjo Saarnia muistuttaa.

7. Milloin makeanhimo on liiallista?

On ihan normaalia, jos viikon aikana joskus tekee mieli makeaa. Liiallista makeanhimoa on se, jos karkkia syö aina esimerkiksi pussillisen tai suklaata niin paljon kuin kaapista löytyy – eli jos ei pysty hallitsemaan makeansyönnin määrää ja aikaa.

– Jotkut ajattelevat, että heitä vaivaa kauhea makeanhimo, koska he ottavat joka aterian jälkeen pienen salmiakin tai pari palaa suklaata. Heitä lohdutan, että se ei vielä ole makeanhimoa, Saarnia kertoo.

8. Onko ketodieetti hyvä tapa välttää sokereita?

Ketoilussa yritetään luopua lähes kaikista hiilihydraatinlähteistä. Rasvaa ketodieetissä on huomattavasti enemmän kuin normaalissa ruokavaliossa.

– En suosittele ketoilua, koska se muuttaa suoliston mikrobistoa väärään suuntaan ja erittäin runsasrasvaisena sopii aika harvalle. Lyhytaikaisena se voi olla hyödyllinen rasvamaksan hoidossa tai antaa alkusysäyksen painonpudotukselle, mutta hyviä tuloksia saadaan usein myös ruokavaliolla, joka sisältää maltillisesti hiilihydraatteja. Se on suolistolle sekä sydän- ja verisuoniterveydelle parempi kuin ketodieetti, Saarnia sanoo.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti ja ravintokirjailija Pirjo Saarnia

Suosituimmat