Teksti: Susanna Viljanen Kuva: Shutterstock 8.7.2020

Mikä auttaa krapulaan?

Joskus on sanottu, että jos liiasta viinan juomisesta ei tulisi krapulaa, ihmiskunta olisi jo juonut itsensä hengiltä. Krapula on siis hyvin tarpeellinen ilmiö. Onneksi krapulaa voi ehkäistä – muutenkin kuin olemalla täysin juomatta – ja sen oireita voi helpottaa. Tässä muutama kelpo vinkki.

Ehkäise

Laske annokset

Maltillinen linja alkoholin kanssa on aina hyvä. Ihminen, joka juo vain harvoin, saattaa kuitenkin hankkia kesäjuhlissa helposti krapulan vähemmästäkin määrästä. Päätä etukäteen, montako drinkkiä enintään juot, ja siirry määrän täytyttyä veteen, vissyyn tai limppariin. Eikä ole kiellettyä ottaa holiton juoma tai parikin jo drinksujen välillä.

Alkoholia polttaessaan maksa kuluttaa samalla sokeria, joten voit hyvällä omatunnolla juoda loppuillasta makean limsan, vaikka muuten karttaisit sokeria.

Syö samalla

Kohtuus on kelpo ohjenuora alkoholinkäyttöön. Muutamaan lasilliseen kannattaa yhdistää hyvä ruoka, sillä syöminen hidastaa alkoholin imeytymistä. Silloin sekä humala että krapula pysyvät siedettävinä.

Joka toinen vettä

Alkoholi on tehokas diureetti, eli se poistaa elimistöstä nestettä. Mitä pahempi nestehukka, sen pahempi krapula ja riski: nestehukka altistaa jopa sydänkohtaukselle. Kun joka toinen lasillinen on vettä tai kivennäisvettä, elimistö ei pääse kuivahtamaan.

Vain yhtä laatua

Erilaisten juomien sekoittaminen pahentaa edessä olevaa krapulaa, samoin värillisten viinojen juominen. Isossa-Britanniassa jopa kansallinen terveydenhuolto NHS neuvoo karttamaan erityisesti viskiä ja konjakkia, koska niissä on eniten krapulaa pahentavia haitallisia sivuaineita (etenkin metanolia). Punaviinikin aiheuttaa monelle migreenityyppisen päänsäryn.

Hoida

Nesteytä

Alkoholin kuivattama elimistö kaipaa vettä. Sen imeytymistä elimistöön voi avittaa sokereilla ja suoloilla: kivennäisveteen tehty mehu tai nestehukan hoitoon tarkoitetut glukoosi-elektrolyyttijuomat palauttavat nestetasapainon nopeammin kuin pelkkä vesi.

Lääkitse

Särkylääke auttaa, kun päätä jomottaa pahasti. Valitse mieluiten ibuprofeenia, sillä se rasittaa maksaa vähemmän kuin jotkut muut särkylääkkeet. Maksa kun on alkoholia polttaessaan jo täystyöllistetty. Rankkaan pahoinvointiin voi auttaa myös pahoinvointilääke.

Syö proteiinia

Osa krapulaheikotuksesta johtuu verensokerin heittelystä. Sitä voi torjua syömällä sekä illalla että heti aamusta hyvää proteiinia: kananmunia, kokojyväleipää, pähkinöitä tai maitotuotteita. Syö hyvin, mutta älä liikaa – sekä nälkä että ylensyöminen pahentavat krapulan oireita.

Mielihyvää ja ulkoilua

Lepo on hyvä lääke myös krapulaan, mutta ihan koko päivää ei kannata lojua sohvalla. Kevyt kävely ulkoilmassa saa aineenvaihdunnan liikkeelle ja tehostaa alkoholin palamisjätteiden poistumista elimistöstä. Mutta muista tämä: krapulassa liikunta voi olla hengenvaarallista etenkin iäkkäille ja sydän- ja verisuonitauteja sairastaville ihmisille. Rytmihäiriöitä voi tulla täysin terveellekin.

Maltillinen saunominen ja suorituspaineeton seksi rentouttavat ja kohentavat ainakin mielialaa. Muista taas juoda vettä näiden päätteeksi!

Höpöhöpöjä
Koska krapula joka tapauksessa hälvenee päivän mittaan, moni kokee saaneensa helpotusta vitamiineista, kahvista, rasvaisesta ja suolaisesta ruuasta, suolakurkkupurkin liemestä tai loiventavasta alkoholiannoksesta. Todellista hyötyä näistä ei ole, lisäjuominenkin vain lykkää krapulaa tuonnemmaksi.

Suosituimmat