Mikä auttaa hikoiluun?
Teksti: Apteekkikustannus Kuva: Shutterstock 30.5.2024
Liikahikoilu voi liittyä johonkin lääkkeeseen, maustettuun ruokaan, sairauteen tai vaihdevuosiin. Aina sille ei kuitenkaan löydy syytä.
Kämmenet kiiltelevät. Jalkojen hikoilu kastelee sukat ja kengät. Kainaloista hiki leviää paitaan, pikkutakkiin ja pahimmillaan jopa päällystakkiin. Liikahikoilu on kurja vaiva etenkin sosiaalisissa tilanteissa.
Liikahikoilu alkaa tavallisesti lapsuudessa tai nuoruudessa, ja se on yleensä pahimmillaan varhaisessa aikuisuudessa. Vanhuusvuosina oireet laimentuvat. Liikahikoilu on usein perinnöllistä.
Liiallinen hikoilu on lähes aina symmetristä: sitä on kummassakin kainalossa, kämmenessä ja jalkapohjassa. Jännitys ja emotionaalinen stressi tavallisesti pahentavat oireita.
Lääke voi lisätä hikoilua
Jos hikoilu alkaa aikuisena, oireilee koko iholla, jatkuvana tai toistuvasti puuskittain, vaivaa hereillä ja nukkuessa eikä ole seurausta kuumuudesta, syynä voi olla jokin sairaus tai lääke.
Esimerkiksi useat masennuslääkkeet ja beetasalpaajat voivat lisätä hikoilua, sairauksista muun muassa kilpirauhasen liikatoiminta, diabetes tai lymfooma. Jos mitään erityistä syytä hikoilulle ei löydy, ja potilas on keski-iässä oleva nainen, oire liittyy tavallisesti vaihdevuosiin.
Vaikka kärsisit liikahikoilusta, älä silti vähennä veden juomista kesähelteillä. Jos vähennät, saatat altistua nestehukalle. Jos hikoilee runsaasti, veteen voi lisätä hippusen suolaa, sillä hikoillessa ihminen menettää suolaa.
Apteekista apua
Kainaloiden liikahikoilu pysyy useimmiten kurissa tavallisilla antiperspiranteilla. Ne sisältävät alumiinikloridiheksahydraattia, joka tukkii hikirauhasen tiehyen, ja hiki imeytyy takaisin elimistöön. Alkoholittomat roll-on-tuotteet eivät juuri ärsytä herkkääkään ihoa. Antiperspirantteja voi käyttää myös kämmenissä ja jalkapohjissa.
Jos tavallinen antiperspirantti ei auta, kokeile alumiinikloridiheksahydraatin vedetöntä alkoholiliuosta tai aluminiumzirkoniumkloridia sisältäviä tuotteita. Apteekissa osataan kertoa näistä tarkemmin. Ne voivat joillekin aiheuttaa kirvelyä ja ärsytystä iholla, mutta kirvelyä voi lievittää voitelemalla kainalot ensin perusvoiteella.
Kun itsehoito ei auta, lääkäri voi kokeilla iontoforeesiksi kutsuttua hoitomuotoa. Siinä sähkövirta aiheuttaa hikirauhasten suuaukkojen tukkeutumisen ja estää hien erittymisen.
Lähde: Duodecim