Teksti: Tiiu Pohjolainen Kuva Shutterstock 15.1.2020

Mietityttääkö suoliston hyvinvointi?

Jos ei muuten, niin ainakin aivojen takia kannattaa valita hyvät elämäntavat. Jo pieni viilaus auttaa: elämäntapojen miniremontti auttaa pienentämään diabeteksen lisäksi monen muun sairauden, kuten muistisairauksien sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Konstien lista on tuttu: liikunta, terveellinen ruoka, painonhallinta ja tupakoimattomuus. Mutta parasta on, että muutosten ei tarvitse olla työläitä tai elämää ankeuttavia. Pienetkin viilaukset arkisiin rutiineihin voivat auttaa. Jos vaihtaa parikin kertaa viikossa rasvaiset pikaruuat tai punaisen lihan kunnon raaka-aineista tehtyyn kasvisruokaan, ollaan jo hyvällä polulla.

Terveellinen ruokavalio on aina kokonaisuus, johon voi kuulua välillä vähän ”epäterveellistäkin” ruokaa.

Myös suolisto tykkää terveellisestä ruuasta, etenkin kuitupitoisista ravintokasveista, kuten kaaleista ja pinaatista. Lisäravinteista voi usein saada potkua suoliston hyvinvointiin.

Suolistosta kannattaa kiinnostua, sillä suolisto ja aivot pelaavat yhteispeliä. Suolen mikrobeilla, voi olla vaikutusta keskushermoston kehitykseen, ja vääränlaiset suolistobakteerit saattavat aiheuttaa masennusta. Suolistoa hoitamalla hoidat samalla stressitasojasi, aivojasi ja mielentilaasi.

Elintapojen pieni skarppaus auttaa myös kohonneen verenpaineen hoidossa, sillä liikunta ja painonhallinta laskevat painetta tehokkaasti.

Suosituimmat