Teksti: Susanna Viljanen Kuva: Shutterstock 14.9.2021

Lisää läsnäoloa

Läsnäolon taito tekee hyvää mielelle ja keholle, koko elämälle.

Ihmismieli tykkää vaeltaa. Menneisiin epäonnistumisiin tai tulevan suunnitteluun karannut huomio kannattaa välillä palauttaa takaisin tähän hetkeen. Elämä tapahtuu tässä ja nyt.

Koska aikuinen ihminen harvoin osaa asettua hetkeen, läsnäoloa pitää opetella. Erilaisia läsnäoloharjoitteita on käytetty ja tutkittu jo satoja vuosia. Pelkästä muoti-ilmiöstä ei siis ole kyse.

Säännöllisesti harjoitettuna hyväksyvällä, tietoisella läsnäololla on paljon myönteisiä vaikutuksia. Tutkimuksissa mindfulness-menetelmän on todettu muun muassa vähentävän stressiä, masennusta ja ahdistusta, laskevan verenpainetta ja lisäävän psyykkistä joustavuutta.

– Hyväksyvä tietoinen läsnäolo vaikuttaa suoraan autonomiseen hermostoon, eli se auttaa stressinhallinnassa. Verenpaine laskee, syke rauhoittuu ja hyödyllinen sykevälivaihtelu kasvaa. Siksi esimerkiksi sydänpotilaat hyötyvät siitä, Helsingin Sydänkuntoutus ry:n kuntoutuspäällikkö, mindfulnessohjaaja Sirpa Tuominen kertoo.

Tutkimusnäyttöä on jopa siitä, että hyväksyvän ja tietoisen läsnäolon omaksuminen lisäisi telomeerien uusiutumista. Telomeerit ovat kromosomien rakennuspalikoita, jotka suojaavat yleisterveyttä ja vastustuskykyä sekä lykkäävät ikääntymiseen liittyvien sairauksien puhkeamista.

Paitsi terveyttä läsnäolon opettelu parantaa elämänlaatua.– Hyväksyvän, tietoisen läsnäolon harjoittaminen kasvattaa aivoissa uusia yhteyksiä, jolloin on helpompi löytää uusia ratkaisuja ongelmiin ja omaksua hyvinvointia lisääviä toimintatapoja, mindfulness-ohjaajia kouluttava alan kotimainen pioneeri Leena Pennanen sanoo.

Suosituimmat