Lemmikki latkii vettä hullun lailla – milloin on syytä huoleen?
Teksti: Anu Kylvén Kuva: Shutterstock 30.5.2024
Vesikuppi taas tyhjä? Juurihan minä sen täytin. Kun koira tai kissa äkkiä alkaa juoda tavallista enemmän, omistajan kannattaa olla hereillä.
Eläimen kova jano voi pahimmillaan johtua vakavasta sairaudesta. Mutta milloin lemmikki juo liikaa?
Yleensä merkittävänä muutoksena voi pitää jo sitä, että omistaja ylipäänsä huomaa juomisen lisääntyneen – eivätkä syynä ole olosuhteet, kuten helle tai juuri vaihtunut ruokavalio.
– Useimmat kissat ovat aika huonoja juomaan, joten jos kissaa näkee usein vesikupilla, jokin voi olla vialla. Koiran kohdalla yksi merkki on, jos se pysähtyy lenkillä jatkuvasti juomaan lätäköistä, vaikkei muuten ikinä tee niin, sanoo eläinlääkäri Sanna Jyrävänkoski.
Kuinka paljon päivässä?
Koiran tai kissan päivittäinen veden tarve riippuu eläimen koosta ja aktiivisuudesta sekä siitä, onko hellepäivä vai pikkupakkanen. Normaali nesteen tarve vuorokaudessa on koiralla 0,5–1 desilitraa per painokilo ja kissalla noin puoli desiä per painokilo.
Jos on kuuma kesäinen päivä, ja koira liikkuu paljon, nesteen tarve voi helposti tuplaantua. Mutta jos olosuhteet tai aktiivisuus eivät ole muuttuneet, lisääntynyt juominen kannattaa ottaa vakavasti.
Kun koira latkii vettä päivittäin yli desilitran painokiloa kohti, juomisen voidaan sanoa lisääntyneen selkeästi.
Kipua vai kilpirauhasvaivaa?
Sanna Jyrävänkoski kertoo, että äkkiä lisääntynyt juominen on yksi yleisimpiä vastaanotolle tulon syitä, etenkin ikääntyneillä lemmikeillä. Pelkän juomisen perusteella eläinlääkäri ei pysty diagnoosia tekemään, mutta se on tutkimusten yksi lähtökohta.
Taustalla on usein sairaus tai kipu. Koirilla se voi olla jokin sisäelinsairaus, kuten diabetes, munuaisvika tai lisämunuaiskuoren liikatoiminta eli Cushingin tauti.
Kissoilla tyypillisesti selvitetään ensin, onko kyseessä kilpirauhasen liikatoiminta. Se on vanhemmilla kissoilla yleinen. Myös diabetes ja munuaisvika ovat kissoillakin mahdollisia syitä.
Cushingin tauti on kissoilla paljon harvinaisempi kuin koirilla.
– Toisinaan syöpäsairauksiin liittyy runsasta juomista, mutta se ei ole syöpien tyypillisimpiä oireita. Sen sijaan kohtutulehdukseen yleensä liittyy lisääntynyt juominen, ja kohtutulehdus on vanhoilla leikkaamattomilla nartuilla melko yleinen vaiva, Jyrävänkoski toteaa.
Hän korostaa, että aina taustalla ei ole vakavaa sairautta. Joskus lemmikki hakee juomisella helpotusta kipuun, jos sillä on vaikkapa hammas lohjennut. Myös närästys tai stressi voi saada koiran tai kissan juomaan tavallista enemmän. Lisäksi jotkut lääkeaineet, kuten kortisoni, janottavat.
Milloin on kiire lääkäriin?
Tilannetta voi yleensä seurata pari päivää, ellei juominen ole aivan riistäytynyt käsistä. Yhdessä tapauksessa eläinlääkäriin on kiire.
– Jos kyseessä on leikkaamaton narttukoira ja varsinkin jos sattuu olemaan pari kuukautta edellisistä juoksuista. Silloin kannattaa lähteä ripeästi lääkäriin. Kohtutulehdus voi edetä nopeasti.
Eläinlääkärillä on yksi vinkki lemmikin juomisesta huolestuneelle omistajalle: ala heti mitata, kuinka paljon vettä oikeasti kuluu. Se on olennainen tieto eläinlääkärille siinä vaiheessa, kun päädytte vastaanotolle.
On tärkeää tietää, onko juominen lisääntynyt vain vähän vai todella paljon. Juodun veden määrän avulla eläinlääkäri pystyy jo ensimmäisellä käynnillä paremmin arvioimaan, mikä on todennäköinen sairausryhmä.
Kuinka mitata, jos perheessä on useampi lemmikki, jotka juovat samasta kupista? Jos mitenkään mahdollista, eristä janoinen tapaus vuorokaudeksi koiraportin taakse omaan huoneeseen tai muuhun erilliseen tilaan, jossa sillä on oma vesikippo. Se on ainut keino mitata veden kulutus kokonaisen vuorokauden ajalta.
Asiantuntijana eläinlääkäri Sanna Jyrävänkoski, eläinlääkäriasema Troppi