Leikkauspotilaan kotivara

Teksti: Susanna Viljanen Kuva: Shutterstock 21.3.2023

Leikkaukseen valmistautuminen pitää sisällään pienen kotivaran hankkimisen. Kipulääke, kylmäpakkaukset tai helposti sulava ruoka – mieti ajoissa, mitä juuri sinä tarvitset toipuaksesi operaatiosta mahdollisimman hyvin. Kipulääketorkkurassa ei ole kiva kotiutua apteekin ja ruokakaupan kautta.

Päiväkirurginen toimenpide eli leikkaus, josta pääsee samana päivänä kotiin, voi tuntua pieneltä asialta. Silti siihenkin kannattaa valmistautua hyvin, jotta kotiutuminen sujuu sutjakasti ja toipumiseen varatut päivät voi oikeasti käyttää lepäämiseen.

Kun kutsu toimenpiteeseen tulee, se on syytä lukea huolella. Jos leikkauksen jälkeen kotiin tarvitaan jotain erityistä, siitä mainitaan yleensä kutsussa. Monesta operaatiosta myös soitetaan etukäteen: silloin on hyvä tilaisuus kysyä varautumisesta.

– Ennen leikkausta kannattaa ainakin tarkistaa, että kotona on itselle sopivaa kipulääkettä. Pienissä toimenpiteissä riittää yleensä käsikaupan parasetamoli tai ibuprofeeni, sairaanhoitaja-kätilö Piritta Hornaeus sanoo.

Sidetarpeita tarpeeksi?

Joskus tarvitaan myös haavan alueelle sopivia kylmäpakkauksia. Kannattaa varmistaa, että pakastimessa on jotain, mitä voi käyttää haavan kylmähoitoon.

Yleiset haavanhoitovälineet eli puhdistusainetta ja haavataitoksia useimmilla on kotona tapaturman varalta. Leikkaushaava puhdistetaan yleensä pelkällä vedellä, mutta ennen operaatiota kannattaa kysyä, millaisia sidetarpeita kotona voi tarvita.

Plastiikkakirurgisten toimenpiteiden jälkeen käytetään usein arven muodostumista vähentävää teippiä. Ohuella ihoalueella kuten silmäluomella voidaan suositella arpeutumista vähentävää voidetta. Sekin kannattaa hankkia etukäteen.

Sulavaa ruokaa

Toipilaan on huolehdittava myös sisäisestä hyvinvoinnistaan. Etenkin vatsan alueen operaatioiden yhteydessä on varmistettava, että suoli toimii normaalisti ja helposti, joten lääkekaapista pitää löytyä laksatiiveja.

Terveellinen ja omalle vatsalle sopiva ruoka on muillekin toipujille tärkeää. Ennen leikkausta kannattaa varmistaa, että kotona on valmista tai helposti valmistuvaa ravitsevaa ruokaa toipilaspäivien ajaksi. Suukirurgisten toimenpiteiden jälkeen saatetaan ohjeistaa syömään kylmää ja pehmeää ruokaa, joten varaa jääkaappiin smoothieta ja viileitä keittoja.

Sisäistä valmistautumista on myös se, että jätetään omega-3-valmisteet tauolle joitakin viikkoja ennen leikkausta. Muiden lääkkeiden tauottamisesta pitää puhua lääkärin kanssa.

Suosituimmat