Teksti: Susanna Viljanen Kuva: Shutterstock 14.9.2021

Läsnäolon taito auttaa arjessa

Läsnäolosta on hyötyä monessa. Kun hyödynnät hyväksyvän läsnäolon taitoa, voit parantaa parisuhdettasi ja viihdyt paremmin töissä.

Stressinhallinta

Hyväksyvän tietoisen läsnäolon hetket rauhoittavat vagushermoa ja sen kautta koko autonomista hermostoa välittömästi. Säännöllinen läsnäolon harjoittaminen lievittää pitkäkestoistakin stressiä.

Sairauksien ehkäisy ja kuntoutus

Stressi on monen sairauden taustalla, joten sen vähentämisellä on selkeä terveysvaikutus. Läsnäolon harjoittamisella on selkeä yhteys sydän- ja verisuonitauteihin: verenpaine laskee, sydämen syke rauhoittuu ja hyödyllinen sykevälivaihtelu kasvaa.

Stressihormonien laskun tiedetään myös ehkäisevän hiljaista tulehdusta, autoimmuunisairauksia ja syöpää. Hyväksyvän tietoisen läsnäolon harjoittamisen on todettu selkeästi lievittävän masennus- ja ahdistusoireita.

Lasten kanssa

Aito ja keskittynyt läsnäolo on lapselle todella tärkeää. Jos lapsi ei saa kaipaamaansa huomiota, hän hakee sitä jollain aikuista häiritsevällä tavalla.

Pysähdy katsomaan ja kuuntelemaan lasta. Viisi tai kymmenen minuuttia täydellistä läsnäoloa usein riittää siihen, että lapsi rauhoittuu ja voi taas turvallisin mielin jatkaa omia puuhiaan.

Parisuhde

Tietoinen läsnäolo parisuhteessa kasvattaa läheisyyttä ja auttaa reagoimaan ristiriitoihin rauhallisesti ja rakentavasti. Joustava mieli ei jää märehtimään kärsittyjä vääryyksiä vaan keksii keinoja löytää yhteisymmärrys tai kompromissi.

Läsnäolon harjoittaminen auttaa myös selkiyttämään omia rajoja ja sanomaan ”ei”. Jos suhteessa on paljon itselle vahingollisia malleja, niiden näkeminen voi johtaa eroonkin.

Työelämä

Läsnä oleva mieli osaa keskittyä olennaiseen, priorisoida ja käyttää aikaa fiksusti. Mindfulness-ohjaajat lupaavat, että jos käytät päivässä 20 minuuttia läsnäoloon, saat kaksi tuntia lisää aikaa, koska opit päästämään irti energiaa syövästä turhasta säheltämisestä.

Hyväksyvän tietoisen läsnäolon harjoittaminen kasvattaa aivojen joustavuutta, jolloin luovuus lisääntyy. Pääset irti vanhoista, huonoista työtavoista ja löydät tilalle parempia.

Suosituimmat