Teksti: ApteekkiNytin toimitus Kuva: Shutterstock 7.6.2021

Kutinaa alapäässä? Ei huolta, hiivatulehduksen hoito on helppoa.

Hiivatulehdusta ei kannata hävetä: kolme neljästä naisesta saa sen ainakin kerran ennen nelikymppisiään. Hiivatulehduksen hoito onnistuu yleensä apteekin itsehoitotuotteilla.

1. Mitkä ovat hiivatulehduksen oireet?

Hiivatulehduksen merkki on kutinan lisäksi runsas ja kokkareinen valkovuoto. Joskus hiivatulehdukseen liittyy kosketusarkuutta tai polttelua häpyhuulten ja emättimen aukon limakalvoilla.

2. Mistä hiivatulehdus johtuu? 

Emättimessä elää luonnostaan lukemattomia mikrobeja, joista hiivasieni on yksi. Joskus mikrobiston tasapaino järkkyy ja hiivasieni pääsee ryöpsähtämään. Syypää voi olla esimerkiksi stressi ja heikentynyt vastustuskyky, diabetes, antibioottikuurit tai paljon sokeria sisältävä ruokavalio. Immuunijärjestelmää heikentävät myös lääkkeet, joita käytetään esimerkiksi nivelreuman ja MS-taudin hoidossa. Joskus hiivatulehduksen laukaisee uusi seksikumppani: kyse ei ole kumppanin likaisuudesta vaan ihobakteerien yhteensopivuudesta. Tilanne rauhoittuu yleensä ajan myötä.

3. Miten hiivatulehduksen hoito onnistuu parhaiten?

Jos oireet ovat selvät, tulehduksen voi hoitaa emättimeen laitettavilla voiteilla ja kapseleilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Yleensä vaiva rauhoittuu niillä muutamassa päivässä. Emulsiovoide voi auttaa, kun kutina on voimakasta. Jos tulehdus toistuu tai pitkittyy, suun kautta otettava hiivalääke auttaa. Sitäkin saa apteekista ilman reseptiä. Raskauden aikana kannattaa kysyä lääkäriltä tai neuvolasta vinkit ennen lääkkeiden käyttöä.

4. Onko kaikki kutina alapäässä hiivaa?

Ei, yleisin lievän kutinan syy on kuivuus. Kutinaa aiheuttavat myös hormonitasapainon muutokset imetyksen ja vaihdevuosien aikana. 

5. Miten voi ehkäistä vaivan uusiutumisen?

Yritä jättää sokeri minimiin. Hyvä henkilökohtainen hygienia on a ja o. Vältä silti liian tiheitä pesuja ja saippuan käyttöä, sillä liiallinen hygieniakin voi aiheuttaa oireita. Valitse kuukautissuojaksi kuukuppi tai tamponi. Anna alapään hengittää. Vältä tiukkoja housuja, ja nuku yöt ilman pikkuhousuja. Ja mitä jos antaisit alapään karvojen kasvaa? Karvattomuus on trendikästä, mutta luonto on mahdollisesti ajatellut, että karvoilla on jonkinlainen suojaamistehtävä. Niillä saattaa olla suotuisa vaikutus emättimen mikrobiomiin.

 6. Mitä jos tulehdus toistuu?

Jos olet aikaisemmin sairastanut emättimen hiivatulehduksen tai muuten tunnistat oireet, voit hoitaa tautia apteekin itsehoitolääkkeillä. Varaa aika lääkärille, jos hiivatulehdus toistuu vuoden aikana yli kolme kertaa tai hiiva ei taltu itsehoitolääkkeillä. Lääkäri varmistaa, ettei kyseessä ole jokin muu vaiva. Hiivalääkkeitä ei kannata käyttää turhaan ja varmuuden vuoksi.

 7. Voiko miehellä olla hiivatulehdus? 

Hiivatulehdus voi tarttua mieheen, mutta se on miehillä paljon harvinaisempi kuin naisilla. 

Lähteet: yths.fi, aava.fi

Suosituimmat