Teksti: Susanna Viljanen Kuva:Shutterstock 15.5.2020
Kivessyövän oireet huomaa tarkkailemalla
Kivesten tunnustelu on paitsi mukavaa hupia myös tärkeää seurantaa kivessyövän varalta. Kivessyöpä löytyy varhaisessa vaiheessa parhaiten tunnustelemalla.
Kivessyövän oireet
Kivessyövän ensimmäiset oireet ovat yleensä kiveksessä tuntuva kyhmy, toisen kiveksen kasvaminen isommaksi, kiveksen kiinteyden muuttuminen tai kipu. Normaali kives on liikkuva ja sileäpintainen, ja lisäkives erottuu hyvin.
Joskus kasvaimen voi löytää myös taskulampulla läpivalaisemalla. Terve kiveskudos läpäisee jonkin verran valoa, kasvain ei. Lääkäri tutkii tilanteen ultraäänellä ja verikokeella: kivessyöpä on yksi niistä harvoista syövistä, jotka näkyvät luotettavasti merkkiaineina verikokeessa.
Läheskään aina patti kiveksissä ei ole syöpäkasvain. Paljon todennäköisemmin kyse on lisäkiveksen kystasta tai kiveskohjusta.
Kiveksen poisto ei uhkaa miehisyyttä
Lopullinen diagnoosi ja hoito tehdään aina leikkauksella, jossa kives ja kasvain poistetaan. Poistetun kiveksen tilalle voidaan laittaa proteesi.
Yhdelläkin pallilla onneksi pärjää, eli jäljelle jäävä terve kives tuottaa riittävästi testosteronia ja siittiöitä. Toisen kiveksen poisto ei siis vaikuta miehisyyteen, potenssiin eikä kykyyn saada jälkikasvua.
Itse syöpä sen sijaan saattaa laskea hedelmällisyyttä, ja jos sitä joudutaan hoitamaan leikkauksen jälkeen säde- tai solunsalpaajahoidoilla, kannattaa ottaa siittiöitä talteen ennen hoitojen aloittamista.
Toisen kiveksen poisto ei heikennä miehisyyttä, potenssia eikä kykyä saada jälkikasvua.
Onko kivessyöpä perinnöllinen?
Kivessyöpä on melko harvinainen syövän laji. Vuosittain Suomessa löydetään noin 180 uutta kivessyöpää. Siitä huolimatta se on nuorten miesten yleisin pahanlaatuinen sairaus ja länsimaissa yleistymään päin.
Sairaus on myös vahvasti perinnöllinen. Jos isällä tai veljellä on todettu kivessyöpä, omat kivekset kannattaa tutkia säännöllisesti. Myös laskeutumaton kives kasvattaa sairastumisriskiä.
Hoitotulokset hyviä
Vaikka sairaus on harvinainen, kivesten säännöllinen tarkkailu on kaikille tärkeää, sillä jos alkuvaiheen kyhmy tai muu muutos jää huomaamatta, kivessyöpä leviää herkästi. Aluksi se etenee vatsan takaseinämän imusolmukkeisiin ja siitä edelleen keuhkojen sekä solisluun seudun rauhasiin. Lopulta syöpä voi levitä keuhkoihin ja muihin sisäelimiin. Levinneen kivessyövän hoitoon tarvitaan leikkauksen lisäksi säde- tai solunsalpaajahoitoa.
Levinneenkin kivessyövän hoitotulokset ovat yleensä hyviä ja ennuste erinomainen. Lääkärille menoa on siis siinä mielessä turha pelätä.
Lähteet: kaikkisyovasta.fi, terveyskirjasto.fi