Kipulääke voi auttaa myös kurkkukipuun
Teksti: Jaana Tapio Kuvat: Shutterstock 30.1.2025
Nieleminen sattuu, ja karhea kurkku tekee puhumisesta vaikeaa. Ei hätää, me selvitimme, miten kurkkukipua kannattaa hoitaa.
1. Kipulääkettä myös kurkkukipuun
Moni on tottunut hoitamaan flunssaista kipeää oloa särkylääkkeellä, mutta kipulääkettä kannattaa ottaa myös kurkkukipuun. Tulehduskipulääke on tehokas kivun taltuttaja, mutta jos se ei itselle sovi, parasetamolikin auttaa.
– Jos juo flunssan aikana myös kuumia lääkejuomia, kannattaa olla tarkkana, ettei lääkeaineiden yhteenlaskettu määrä nouse sallitun rajan yli, sanoo farmaseutti Kaisu Pöykkö.
2. Imeskelytabletteja ja suihkeita
Mikä tahansa pastilli voi helpottaa kurkkukipua, koska imeskely lisää syljen eritystä. Apteekin imeskelytabletit sisältävät lisäksi puuduttavia ja desinfioivia aineita, jotka tappavat bakteereita ja viruksia ja estävät niiden lisääntymistä. Tuotteet voivat sisältää myös paikallisesti nielussa vaikuttavaa tulehduskipulääkettä. Monet tableteista sopivat myös yli 6-vuotiaille lapsille.
– Valinta on makuasia. Isoin ero on siinä, että osa tableteista vaikuttaa parin tunnin ajan, osa pidempään.
Kurkkukipua voi hoitaa myös vastaavilla suihkeilla. Suihkeet sopivat niillekin, joiden suun iho ärtyy pastillien imeskelemisestä.
3. Kosteuta kuiva kurkku
Joskus kurkkukipu johtuu tukkoisesta nenästä. Jatkuva suun auki pitäminen saa kurkun kuivumaan. Apu löytyy apteekin valmisteista, jotka muodostavat nieluun suojaavan ja kosteuttavan kalvon.
Jos suu aukeaa vahingossa nukkuessa, kannattaa ottaa käyttöön yksinkertaiset keinot ja teipata suu kevyesti yön ajaksi kiinni ihoteipillä – tietenkin vain, jos nenän tukkoisuus ei sitä estä.
4. Parhaat kotikonstit
Moni tykkää helliä kipeää kurkkua kuumalla teellä, mutta joskus kannattaa kokeilla hoidoksi myös kylmää.
– Esimerkiksi jääpalojen imeskely tai jäätelön syönti voi auttaa, Pöykkö vinkkaa.
Hunajakin tepsii kipeään kurkkuun ja sopii myös lapsille, ei kuitenkaan alle yksivuotiaille. Myös suolavedellä kurlaus voi rauhoittaa kipeitä limakalvoja.
5. Milloin lääkäriin?
Pelkästään oireista ei ole helppoa päätellä, onko kyse tavallisesta virusperäisestä flunssasta vai bakteerin aiheuttamasta angiinasta tai mononukleoosista. Joskus allergiakin voi aiheuttaa kurkkukipua tai kurkun kutinaa, samoin kuin refluksitauti.
Lääkäriin on syytä mennä aina, jos kurkkukipu on toispuolinen, koska silloin kyseessä voi olla kurkkupaise. Kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen myös silloin, jos ei ole muita flunssan oireita, kipu jatkuu pitkään tai itsehoito ei auta.
Asiantuntijana farmaseutti Kaisu Pöykkö