Jumien takana voi olla faskiakalvojen kireys

Teksti: Anu Kylvén Kuva: Shutterstock 3.2.2023

Haluatko kehoon lisää liikkuvuutta? Yksi keino on keskittyä faskioihin. Faskioiden kalvomainen verkosto on kuin kumipuku, joka pitää kropan kasassa.

Jos keho ei ole tasapainossa ja jännitteitä on liikaa, keho kuormittuu ja ihminen altistuu tuki- ja liikuntaelimistön vammoille tavallista helpommin.

Osa kehonhuollon ammattilaisista on sitä mieltä, että jännitteiden syy voi piillä lihasten sijaan faskioissa. Sana voi kuulostaa etäisesti tutulta, mutta tämän jutun jälkeen tiedät paremmin, mistä faskioissa on kyse.

Mitä ovat faskiat?

Faskiat ovat sidekudoskalvojen verkosto, joka kulkee koko kropan läpi. Jokaisen elimen ympärillä ei ole erillistä faskiaa, vaan kyse on rakenteesta tai jatkumosta, joka yhdistää lihakset ja elimet yhteen. Ehkä nimeltä tutuin faskiaalisen rakenteen osa on plantaarifaskia eli jalkapohjan kalvojänne.

Heti ihon alla olevaa faskiaa sanotaan pinnalliseksi faskiaksi, ja esimerkiksi lihaskalvot ovat syvää faskiaa.

Fysioterapeutit Tanja Helaakoski ja Minna Karvinen sanovat, että faskiat eivät ole vain yksi mahdollinen selitys muiden joukossa vaan lihasjumien ja -vaivojen syy on lähes aina nimenomaan faskioissa.

– Ennen vanhaan, kun tutkittiin anatomiaa, ei ajateltu kalvoa lainkaan vaan pelkkiä lihaksia. Nyt ymmärretään, miten olennaisesti kalvorakenne vaikuttaa kaikkeen. Esimerkiksi liikkeen tuottamiseen ja hallintaan, motoriikkaan, voimansiirtoon, asentotuntoon ja kivun aistimiseen. Liikkeen aistimisen kannalta keskeiset hermopäätteet ovat faskiassa. Faskioissa on myös suurin osa elimistön sensorisista hermopäätteistä ja se on siten elimistön tärkein aistinelin, Karvinen sanoo.

– Anatomian oppikirjossa sanotaan, että ihmisellä on noin 600 lihasta. Sen sijaan voisimme ajatella, että on yksi lihas, jonka faskia lokeroi osiin.

Miten faskiat toimivat?

Tanja Helaakoski kertoo, että kalvot koostuvat pääasiassa  vahvoista kollageenisäikeistä, elastiinista ja perusaineesta, joiden suhde vaihtelee faskian sijainnin mukaan. Kollageeni antaa faskioihin vahvuutta ja rakennetta, elastiini liikkuvuutta, venyvyyttä ja sopeutuvuutta. Perusaine on liimamainen säikeiden välinen proteiinirakenne, joka sisältää paljon nestettä ja estää kollageenisäikeitä hankautumasta tosiaan vasten.

Liuku on faskiossa olennaista. Kun faskia ei liu’u, keho kuormittuu.

Liuku loppuu esimerkiksi, jos ihminen juo liian vähän vettä, ei liiku juuri lainkaan tai kuormittaa itseään liian yksipuolisesti työssä tai liikunnassa. Kun keho on liian kuiva, faskioiden voiteluaine muuttuu tahmeammaksi.

Terve, elastinen faskia on vähän kuin kuminauha. Se ei varsinaisesti veny pituutta, mutta kerrosten välissä pitää tapahtua liukua ja joustoa. Faskiaa on useita kalvokerroksia päällekkäin.

Miten faskioiden toiminta sitten vaikuttaa kehoon? Otetaan esimerkiksi pohje: jos pohkeen alueen faskia on kovin kireä, joutuu juostessa käyttämään tavallista enemmän lihasvoimaa, koska faskia ei pysty vapauttamaan liike-energiaa.

Joustava ja liukuva faskia sen sijaan vapauttaa liike-energiaa. Hyvä liikkuvuus tukee kehon voimantuottoa.

– Vaikkapa penkkipunnerrukseen voi saada lisää voimaa, jos liikkuvuus on hyvä, Karvinen sanoo.

Hankaavaa hierontaa

Tanja Helaakoski toteaa, että liikuntaa harrastaessa kaikenlaiset liikkeet ja asennot ovat hyviä, kunhan treeni ei ole aina yhtä ja samaa ja määrä pysyy maltillisena. Myös leikkaukset, tulehdukset tai hormonitoiminnan vaihtelu saattavat tehdä faskioista tahmeat.

Faskiahoidossa käsitellään yleensä kehoa laajalta alueelta. Hoito muistuttaa hierontaa, mutta otteet ovat enemmän hankaavat. Niin pyritään palauttamaan kalvokerrosten välinen liuku.

– Faskioissa on paljon hermotusta: ne aistivat herkästi venytystä ja kosketusta. Kun painetaan faskiaa, voidaan vapauttaa hermopäätteitä, jotka eivät aikoihin ole olleet aktiivisia. Toisaalta niitä hermoja, jotka ovat olleet yliaktiivisia, voidaan faskiakäsittelyn avulla rauhoittaa, Tanja Helaakoski kertoo.

Asiantuntijoina: 

Tanja Helaakoski, fysioterapeutti, osteopaatti 

Minna Karvinen, fysioterapeutti, osteopaatti 

Axis Oy

Mitä faskiat ovat?

– Faskiat ovat sidekudosta, joka ympäröi ja sitoo yhteen lihaksia, verisuonia ja hermoja.

– Terveet faskiat liukuvat päällekkäisten lihasten välillä sekä esimerkiksi ihon ja jänteen välillä. 

– Faskian lisäksi käytetään termiä myofaskia. Myofaskialla tarkoitetaan erityisesti lihasten ympärillä olevaa faskiaa.

– Myofaskiaaliset linjat tarkoittavat lihasryhmiä, jotka toimivat tiiviinä jatkumona.

Suosituimmat