Teksti: Suvi Hakola Kuva: Shutterstock 29.3.2022

Villasukat pois, ja varpaille ilmaa. Mutta missä kunnossa kinttusi ovat talven jäljiltä? Nappaa nämä vinkit käyttöön, ja jalkasi kiittävät sinua.

1. Mikä on hyvä jalkarasva?

Jalat tykkäävät säännöllisestä pesusta ja rasvauksesta. Kuivaa jalat huolellisesti pesun jälkeen, jottei ihoon jää kosteutta. Rasva ja kosteat varpaanvälit ovat huono yhtälö, joka voi altistaa sienille ja bakteereille.

Jalkavoiteeksi käy normaalia tuhdimpi voide, ja raspaamisen kanssa kannattaa olla varovainen. Ainakin metallisen raspin voi heittää romukoppaan, koska se helposti vain paksuntaa ihoa. Apteekeista löytyy paljon hyviä hoitotuotteita karheille ja kuiville jaloille.

2. Miten kynnet pitää leikata?

Älä leikkaa liian lyhyeksi, älä myöskään pyöristä kulmia. Varpaan kynnen tulisi peittää varvas juuri ja juuri, jolloin se suojaa varpaan herkkää ihoa. Liikaa pyöristetty kynsi ei suojaa varpaan etureunoja, ja pyöristetyt kynnen reunat voivat alkaa kasvaa ihon sisälle. Pahimmillaan voi kehkeytyä kynsivallintulehdus kynsien reunaan. 

3. Onko varpaassa kynsisieni?

Kynsivallintulehdus ja muut kynsien vammat kannattaa hoitaa hyvin, koska tulehduksen välityksellä voi joskus levitä kynsisieni eli kynsisilsa. Tarkkaile siis välillä kynnen väriä ja mahdollisia muutoksia – muutokset voivat kieliä kynsisienestä. Aikuisista noin joka kymmenes sairastaa kynsisientä, eli vaiva on melko yleinen, mutta hoito vaatii sitkeyttä. Apteekista saa apua alkavan kynsisienen hoitoon, mutta usein lääkärikäynti on paikallaan.

Kudosvammat edistävät kynsisienen syntymistä ja leviämistä. Esimerkiksi jalkapallossa varpaat tyypillisesti saavat helposti kolhuja, jotka altistavat kynsisienen tarttumiselle.

4. Millaiset kengät ovat hyvät?

Liian pienet tai isot kengät altistavat hankauksille, kovettumille ja pahimmillaan jalkojen virheasennoille. Joskus selkäkipu voi johtua väärän kokoisten kenkien käyttämisestä.

Olennaista on, että kengät eivät purista, hankaa tai paina kärjistä. Sopiva kenkä tuntuu tukevalta, ja kärjen ja varpaan pään väliin jää sopivasti ilmaa. Niin ihania kuin korkkarit ovatkin, ne eivät tee jaloille hyvää jatkuvassa arkikäytössä.

Suosituimmat