Hyperemeesi lyö kanveesiin

Teksti: Sanna-Kaisa Hongisto Kuva: Shutterstock 26.6.2023

Vakava raskausajan pahoinvointi eli hyperemeesi voi johtaa jopa aliravitsemukseen. Raju pahoinvointi alkaa tavallisimmin raskausviikoilla 4–6.

Noroviruksessa kuukaudesta toiseen. Täydellinen toivottomuuden tunne jokaisena aamuna, kun toivoo heräävänsä ilman pahoinvointia muttei koskaan herää.

Muun muassa tältä voi tuntua, kun sairastaa hyperemeesiä. Hyperemeesi (hyperemesis gravidarum) tarkoittaa raskaudenaikaista vakavaa pahoinvointia, joka useimmiten vaatii sairaalahoitoa. Hyperemeesin oireita ovat runsas pahoinvointi ja oksentelu, jotka estävät riittävän ravinnonsaannin ja nesteytyksen. Paino putoaa viisi prosenttia tai enemmän.

Pahoinvointi alkaa tyypillisesti raskausviikoilla 4–6.

– Merkittävin ero tavalliseen raskauspahoinvointiin on se, että hyperemeesi lamaannuttaa ihmisen täysin. Normaalielämä jää kokonaan taka-alalle, eikä ihminen ole toimintakykyinen. Oireiden kirjo on laaja. Osa pystyy hädin tuskin liikkumaan, työnteosta puhumattakaan, kertoo Hyperemeesi ry:n varapuheenjohtaja Mira Šuštar.

Hyperemeesillä on oma tautiluokitus (Hyperemesis gravidarum, raskausoksentelu ja aineenvaihduntahäiriö), mutta Šuštarin mukaan ammattilaisten on välillä vaikea diagnosoida sairautta.

Hyperemeesi voi johtaa aliravitsemukseen

Hyperemeesi on jotain muuta kuin tavallista aamupahoinvointia: hyperemeesistä kärsivä saattaa oksentaa jopa useita kymmeniä kertoja päivässä. Ympärivuorokautinen kova pahoinvointi voi estää riittävän nesteen- ja ravinnonsaannin. Sen vuoksi vaikea raskauspahoinvointi voi altistaa aliravitsemukselle sekä äidin että sikiön. Äidin hyvä ruokavalio nimittäin luo perustan sikiön kehitykselle ja kasvulle sekä myöhemmälle terveydelle. 

Hyperemeesi laantuu useimmilla raskausviikkoon 21 mennessä, mutta osalla se voi jatkua koko raskausajan ja loppua vasta synnytyksen jälkeisiin päiviin. Hyperemeesistä kärsivä saattaa joutua vuodepotilaaksi jopa kuukausien ajaksi. Tärkein hyperemeesin hoitomuoto on nesteytys ja oikeanlainen lääkitys.

Hyperemeesille ei ole vielä tarkkoja mittareita. Mira Šuštar sanoo, että sairauden lamaannuttavuutta on vaikea ymmärtää, jos ei ole sitä itse käynyt läpi.

– Kun raskaus on todella rankka, ei helpota, jos tuttava sanoo ”kyllä palkinto on sen arvoinen”. Hyperemeesipotilaalle uusi raskaus voi olla jopa hengenvaaralinen. Henkinen kuormittavuus on iso.

Siitä, millä todennäköisyydellä hyperemeesi uusiutuu, ei ole vielä kattavaa tutkimustietoa.

Lähteet: hyperemeesi.fi ja Kehittyvä elintarvike 3/2018

Juttu on julkaistu alun perin ApteekkiNytin numerossa 5/2018.

Miltä hyperemeesi tuntuu?

”Yön pimeimpinä tunteina mietin jopa aborttia”

”Hyperemeesi ei ole heikkoutta. Se on sairaus, jonka puhkeamiseen ei voi itse vaikuttaa.”

”Positiivista oli tilanteen vakavuuden ymmärtänyt neuvolalääkäri, joka laittoi lähetteen yliopistolliseen sairaalaan aluesairaalan sijasta. Hänen pitkällä työurallaan ei ole tullut ikinä näin vaikeaa tilannetta (pahoinvointia) vastaan, ja hän sanoikin, että ensi kerralla toimitaan ihan eri tavalla eikä päästetä tilannetta näin pahaksi. Taysin asiantunteva henkilökunta yritti kaikin keinoin auttaa. Sain nesteytystä, ravintoliuosta, lääkehoitoja.”

”Multa kysyttiin vasta raskausviikolla 37, miten voin henkisesti. Nauroin, että jos olisit kysynyt samaa viikolla 16, olisit saanut toisenlaisen vastauksen… silloin yön pimeimpinä tunteina mietin aborttia, että tuska ja huono olo loppuisi.”

”Näinkin minulle on sanottu: ’Jaa vieläkin oksennat. Etkö vain pysty mitenkään pidättämään oksennusta?’ ”

”Lääkäri diagnosoi minulla virheellisesti masennuksen (olihan toimintakykyni selvästi alentunut), vaikka yritin selittää, että mieliala ja toimintakyky uskoakseni kohentuisivat jos saisin jotakin ravintoa (niin kuin sitten kävikin pahoinvoinnin hellittäessä). Tässä kohtaa painoni oli jo laskenut 10 % ja raskauden alkaessakin painoni oli normaalin ja alipainon rajalla.”

Sitaatit on poimittu Hyperemeesi ry:n Minä haluan kertoa sinulle -kampanjasta.

hyperemeesi.fi

Suosituimmat