Teksti: Tiiu Pohjolainen Kuva: Shutterstock 14.1.2020

Huuliherpes tarttuu lähikosketuksessa

Huuliherpes on viruksen aiheuttama kurja rakkulatauti. Se tarttuu helposti kosketuksessa toisiin ihmisiin. Ensioireet ovat tykytys, pistely, kutina tai kirvely suun seudulla.

Kovat talvipakkaset voivat usein aktivoida herpesviruksen ja laukaista oireet. Myös runsas äkkinäinen auringonvalo tai solariumin UV-säteily, stressi, väsymys tai kuume saattavat nostattaa yskänrokon. Kaikilla herpes ei kuitenkaan aktivoidu.

Huuliherpes tarttuu lähikosketuksessa, esimerkiksi suudellessa. Virusmäärä ja tartuttavuus ovat suurimmillaan silloin, kun iholla on näkyvä herpesrakkula tai rupi. Ensitartunta ei vielä yleensä aiheuta mitään oireita.

Käytä kevätauringossa aurinkovoidetta ja suojaa ihoa vaatetuksella, niin voit estää herpesviruksen aktivoitumista. Muista etenkin aurinkosuojan sisältävä huulivoide tai huulirasva.

Huuliherpesrakkuloita voi hoitaa hunajalla, mutta tablettimuotoiset hoidot ovat tehokkaita ja reseptivapaita. Esimerkiksi valasikloviiria sisältävät lääkkeet voivat pysäyttää rakkuloiden muodostumisen.

Emulsiovoide hoitaa tulehdusta ulkoisesti. Se estää viruksen etenemistä ja lievittää tulehdusta. Jos herpestulehdus aiheuttaa kipua, avun saa yleensä tulehduskipulääkkeestä.

3 vinkkiä huuliherpeskauteen

  • Älä lainaa huulirasvaa. Hanki itsellesi huulivoide, joka sisältää aurinkosuojan.
  • Sano ’kiitos ei’ jaetulle mehumukille hiihtoretkellä.
  • Jos sinulla on oireita, vältä suoraa ihokontaktia toisiin ihmisiin. Muista huolellinen ja säännöllinen käsienpesu.


Suosituimmat