Halkeilevat huulet voi hoitaa

Teksti: Ia Luhtanen Kuva: Shutterstock 5.10.2023

Ahavoitumista, kuivuutta, halkeilua? Ei enää. Asiantuntijan vinkeillä hoidat huulet kuntoon.

Se tapahtuu joka talvi kuin taikaiskusta: huulet tuntuvat kuivuvan aivan hetkessä ja kutistuvan numeroa liian pieniksi. Huulia voi kiristää niin, että puhuminen saattaa olla tuskallista – nauramisesta puhumattakaan. Halkeilevat huulet ovat erityisen kivuliaat, ja joskus huulet jopa vuotavat verta.

Joillekin käy talvella niin erikoisesti, että kasvojen ja vartalon iho ei ole kylmästä kaudesta moksiskaan mutta huulet ovat korppukuivat. Syy tähän on ihon rakenteessa: huulten iho on muuta ihoa ohuempaa eikä siinä ole lainkaan tali- tai hikirauhasia, jotka tuottaisivat huuliin rasvaa ja kosteutta.

Koska huulet eivät pysty ylläpitämään ihon omaa rasva- ja kosteustasapainoa itse, ne tarvitsevat hoivaa ja suojaa ulkopuolelta.

Huulten kuntoa kurittavat talviaikaan tuulen ja viiman lisäksi rajut lämpötilanvaihtelut sisältä ulos ja ulkoa sisään mennessä. Ilma on talvisin kuivaa sisällä lämmityksen ja ulkona pakkasen vuoksi.

Huulia kannattaa alkaa myös suojata auringolta jo alkukeväästä, sillä niissä ei ole ultraviolettisäteiltä suojaavia melanosyyttisoluja.

Silmänympärysvoidetta huulille?

On ikuisuuskysymys, johtaako huulten rasvaus kierteeseen.

– Huulivoiteen käyttö kannattaa ja on erittäin tärkeää, tähdentää Cidesco-erikoiskosmetologi Katja Khalifi Suomen Ihosairaalasta.

Hän neuvoo, että voiteen sisältämiin ainesosiin pitää kiinnittää huomiota, tai muuten rasvaus voi pahentaa kuivien huulten oireita entisestään. Hajusteita ja voimakkaita aineita kuten piparminttua, mentolia ja alkoholia on hyvä välttää, sillä pienikin määrä kuivalla ja herkistyneellä huulen iholla voi vain lisätä rohtumia.

Rasvauskierteeseen saattaa ajautua, jos huulivoiteessa on aineita, jotka eivät hoida ja kosteuta vaan muodostavat suojaavan esteen huulten pinnalle. Tällaisia ovat esimerkiksi huulirasvoissa paljon käytetyt mineraaliöljyt, jotka lukitsevat kosteuden sisäänsä, mutta joissa ei ole vitamiineja, antioksidantteja tai ravinteita ollenkaan. Myös vaseliini muodostaa huulten pinnalle kalvomaisen kerroksen. Etenkin jatkuvaan käyttöön Katja Khalifi suosittelee hoitavia ja pehmentäviä aineita sisältäviä huulivoiteita.

Moni kokeilee hätäavuksi huulille kosteus- tai silmänympärysvoidetta, mutta niiden koostumus on harvoin riittävä ahavoituneille huulille, eikä niissä ole liukuvuutta lisääviä vahoja kuten huulivoiteissa.

Hammastahna voi kuivattaa huulet

Tahnojen vaahtoaineilla on hieman ihoa ja limakalvoja kuivattava vaikutus, joten vaihda tahnaa ja kokeile vähemmän vaahtoavaa laatua. Apteekissa on paljon hyviä vaihtoehtoja. Huuhtele tahnanrippeet huulilta ja suupielistä aina hammaspesun jälkeen.

Liikaa sipsejä ja ranskalaisia? Huulet voivat reagoida suolaiseen ja voimakkaasti maustettuun ruokaan sekä joihinkin hedelmiin kuivumalla ja ärtymällä. Jos huulia nipistelee, huuhtele ne haalealla vedellä.

Asiantuntijana Cidesco-erikoiskosmetologi Katja Khalifi Suomen Ihosairaalasta

Suosituimmat