Teksti: Essi Kähkönen Kuva: Shutterstock 6.10.2020

Haava suussa, verta ikenissä – mikä suuta vaivaa?

Sairas suu maistuu pahalta, tuoksahtaa tunkkaiselta ja oirehtii ilkeästi. Moneen suuvaivaan on onneksi tarjolla tehokkaita omahoitokonsteja. Tässä vinkit muutaman yleisimmän vaivan hoitoon.

1. Kuiva suu

Suun kuivuminen on tavallisimmin ikääntyvän ja lääkkeitä käyttävän ihmisen kiusa. Kuivalla suulla on vaikea puhua ja niellä, eikä ruoka maistu tavalliseen tapaan. Kun sylkeä erittyy huonosti, hengitys alkaa haista. Jotkut lääkkeet kuivattavat suuta, ja jos käytössäsi on kolme lääkettä tai useampia, suun kuivuminen on entistä todennäköisempää.

Mitkä lääkkeet kuivattavat suuta? Ainakin verenpainelääkkeet, tietyt diabetes- ja reumalääkkeet sekä monet psyykenlääkkeet.

Hoida näin:

Kokeile apteekista saatavia kuivan suun tuotteita. Hanki ainakin vaahtoamatonta hammastahnaa, kokeile suuhun suihkaistavaa keinosylkeä ja testaa suun limakalvoille yöksi levitettävää kuivan suun geeliä. 

Huolehdi hyvin hammaspesuista ja hammasvälien puhdistuksesta, juo riittävästi vettä ja anna hampaillesi reipasta pureskelua vaativaa ruokaa. Ota täysksylitolipurkka tai imeskeltävät ksylitolipastillit päivittäiseen käyttöön ruokailun jälkeen. Farmaseutti auttaa tuotteen valinnassa.

Tarvitset kenties myös lisäfluoria, joka kovettaa kiillettä ja ehkäisee niukkasylkisen suun vaurioita. Apteekista voit hankkia alkoholitonta fluorisuuvettä, jota kannattaa purskutella jokailtaisen hammaspesun päätteeksi.

Kysy lääkäriltä, olisiko lääkkeillesi suuta vähemmän kuivattavia vaihtoehtoja. 

2. Kirpaiseva afta

Haava suussa? Kyse voi olla aftasta. Afta on suun limakalvoille ilmaantuva pieni haavauma. Se on kipeä mutta täysin vaaraton. Aftat tapaavat uusiutua vaihtelevin väliajoin, mutta ne paranevat itsekseen viikossa tai parissa.

Hoida näin:

Hanki apteekista aftoja ärsyttämätöntä, vaahtoamatonta hammastahnaa sekä geelimäistä, aftoille siveltävää suojakalvovoidetta tai aftalaastareita. Laastari asetetaan haavauman päälle, ja se nopeuttaa limakalvon paranemista. Jos aftat ovat kovin suuria tai niiden paraneminen kestää pitkään, mene hammaslääkäriin.

3. Hampaita vihloo

Vihlonta vaikeuttaa usein hampaidenpesua ja saa kylmät ruuat tuntumaan purukalustossa terävinä tuikkauksina. Miksi hampaita vihloo? Syitä on useampikin. Se voi johtua hampaiden paljastuneista juurenpinnoista tai hammaskiilteen kulumista. Joskus vihlonta kertoo öisestä narskuttelusta.

Hoida näin:

Vihloviin hampaisiin auttaa erityinen hammastahna, jota saa apteekista. Tahnaa voi käyttää harjauskertojen välillä myös niin, että ottaa hammastahnaa sormenpäähän ja hieroo sitä vihlovaan kohtaan. Apteekista saa lisäksi suuhuuhteita, joiden säännöllinen käyttö tuo hampaille lisäfluoria ja kovettaa hampaan pintaa.

4. Ientulehdus ja parodontiitti

Mistä tunnistaa ientulehduksen? Tulehtuneet ikenet vuotavat verta, ja hengitys saattaa lemahtaa. Ienverenvuotoa ilmaantuu etenkin hampaita harjatessa.

Ientulehdus pääsee valloilleen, kun bakteerimassan aiheuttama infektio alkaa laajentaa ienten verisuonia. Ientulehduksesta voi olla seurauksena hampaiden kiinnityskudossairaus, parodontiitti. Silloin ientaskut hampaiden ympärillä syvenevät.

Parodontiitti on salakavala tauti: se ei yleensä oireile ienverenvuotoa lukuun ottamatta mitenkään. Parodontiitti tuhoaa hiljalleen hammasta ympäröiviä pehmytkudoksia, ja hampaat alkavat lopulta heilua. Jos parodontiittia aiheuttavat bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne altistavat sydän- ja verisuonitaudeille.  

Hoida näin:

Ientulehdukseen auttaa hyvä suuhygienia: puhdista hampaat ja erityisesti ienrajat säännöllisesti aamuin illoin, hammasvälejä unohtamatta. Jos jaksaa hoitaa suutaan huolella, punoittava ien alkaa kiinteytyä ja muuttua normaalin vaaleanpunaiseksi. Ienten turvotus häviää ja ienverenvuoto lakkaa. Samat omahoitokonstit, tupakoimattomuus mukaan luettuna, pätevät myös alkavaan parodontiittiin.

5. Sieni suussa

Voiko suussa olla sieni? Suun sieni eli sammas on useimmiten proteesinkäyttäjän vaiva, sillä sylki ei pääse huuhtelemaan proteesin alla olevaa kudosta. Suulakeen, proteesin alle tai kielen pinnalle ilmaantuu valkoista katetta tai suulaki punertaa. Sieni-infektio aiheuttaa usein suun kirvelyä ja pahaa makua suussa mutta voi myös olla oireeton.

Hoida näin:

Ota proteesi yöksi pois suusta, pese se hyvin hammasharjalla ja nestesaippulla, huuhtele kunnolla ja aseta kuivumaan puhtaan liinan tai talouspaperinpalan päälle. Suun sienen saa kuriin huolehtimalla hyvin suun ja hampaiston päivittäisestä hygieniasta. Jos sieni-infektio jatkuu, varaa aika hammaslääkäriltä.

Asiantuntijana oli ylihammaslääkäri Annamari Nihtilä Espoon kaupungin suun terveydenhuollosta.

Suosituimmat