Edes varjossa ei ole suojassa säteilyltä

Teksti: Ia Luhtanen Kuva: Shutterstock 31.5.2022

Lähiloma omassa pihassa tai kotipaikkakunnan kohteissa? Vai joko sitä rohkenisi uusien maisemien perässä ulkomaanreissuun? Oli suunta mikä tahansa, oli lomaa tai ei – muista suojautua auringon polttavilta säteiltä. Laatikon pohjalle jääneet parin vuoden takaiset voiteet kannattaa kuitenkin unohtaa.

Auringolta on syytä suojautua, kun UV-indeksi ylittää arvon 3. Suomessa tämä tapahtuu touko–elokuussa, joten suojakertoimen kannattaa olla kotimaassakin kesäaikaan vähintään 30. Mitä vaaleampi iho, sitä suurempi kerroin. Keskipäivän tunteina (kello 11–15) altistuu valtaosalle päivän kokonaissäteilystä.

Edes varjossa ei ole täysin suojassa, ja pilvisenä päivänä voi saada lähes puolet aurinkoisen päivän säteilymäärästä. Aurinkosuojatuotteen käyttäminen on siis paikallaan myös pilvisellä säällä.

Hiekan ja veden heijastukset voimistavat UV-säteilyä, joten nahka voi kärähtää veden allakin jopa metrin syvyydessä. Rantalomailijan kannattaa aina tarkistaa, että aurinkovoide on vedenkestävä. Lisää iholle aurinkosuojatuotetta parin tunnin välein tai useamminkin, jos uit tai hikoilet.

Huulille tarkoitetut värittömät ja korkeakertoimiset suojapuikot sopivat kaiken ikäisille. Puikosta voi tien päällä kätevästi sipaista suojaa myös korvanlehtiin ja nenänpäähän. Kysy apteekista parhaat tuotesuositukset.

Vanhentuneet tuotteet eivät suojaa kunnolla ja voivat jopa ärsyttää ihoa.

Kuinka pitkään aurinkovoide säilyy hyvänä?

Suosituimmat