Kuva: Shutterstock 26.3.2020

Apteekin käsidesit ovat turvallisia

Jos välttämättä joudut käymään julkisilla paikoilla eikä käsienpesumahdollisuutta ole, käsidesin käyttö on nyt kannattavaa.

Kun vesipiste on lähellä, huolellinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla riittää. Se on myös suositeltu tapa huolehtia käsihygieniasta, neuvoo ryhmäpäällikkö Paula Haapasola Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Jos tarvitset käsidesiä, turvallisinta on ostaa sitä apteekista. Apteekista saat aina myös parhaat neuvot kaikkien siellä myytävien tuotteiden käyttöön. Käsidesiä ei kannata turhaan hankkia varastoon, sillä tuotteiden saatavuus terveydenhuollon tarpeisiin on nyt ensisijaista.

Tukes kertoo, että tietoon on tullut useita tapauksia, joissa epämääräisiä desinfiointiaineita ja käsidesejä myydään kuluttajille esimerkiksi Facebook-ryhmissä. Käsidesit ovat sisältäneet ainesosia, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi iholle. Desinfiointiaineita on jopa markkinoitu harhaanjohtavasti ja niiden on väitetty tappavan koronavirusta.

Desinfiointiaineet ja käsidesit tehdään tappamaan haitallisia eliöitä. Siksi niiden maahantuonnille, myynnille ja valmistukselle on Euroopassa tiukat vaatimukset. Koronavirusepidemian ja kovan kysynnän vuoksi tuotteita ovat alkaneet valmistaa ja myydä henkilöt, jotka eivät välttämättä ole perillä desinfiointiaineisiin ja käsideseihin liittyvistä tiukoista turvallisuusvaatimuksista.

Tukes kertoo, että myynnissä on ollut esimerkiksi lasinpesunesteen etanolista valmistettua käsidesiä. Valmisteiden myyntipäällyksissä on ollut harhaanjohtavia väittämiä ja puutteita varoitusmerkinnöissä.

Ole siis tarkkana. Apteekin myymät käsidesit ovat aina turvallisia.

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Suosituimmat